4.9.14

Άρειος Πάγος: Προσαύξηση 75% του μισθού για κυριακάτικη εργασία...

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε οδηγο φορτηγού αυτοκινήτου και υποχρέωσε σε κατασκευαστική εταιρεία να του καταβάλλει το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την...
απασχόληση του κατά τις Κυριακές

Προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού του δικαιούται να λάβει όποιος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα τις Κυριακές, σύμφωνα με απόφαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Στην απόφαση τονίζεται επιπλέον ότι εάν δεν του χορηγείται άλλη μέρα ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού του.

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε οδηγο φορτηγού αυτοκινήτου και υποχρέωσε σε  κατασκευαστική εταιρεία να του καταβάλλει  το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του κατά τις Κυριακές.

Οδηγος που δούλευε επί δύο χρονια στην εταιρεία, δεν έλαβε για τις Κυριακές καμία προσαύξηση των αποδοχών του όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία (βασιλικό διάταγμα 748/1966 και υπουργικές αποφάσεις), αλλά ούτε του δινόταν αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της εβδομάδος.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι απασχολούμενοι τις Κυριακές, ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Αναφερόμενοι στον αδικαιολόγητο πλουτισμό του εργοδότη τονίζουν ότι ο εργοδότης στις περιπτώσεις που ο μισθωτός εργάζεται τις Κυριακές, αλλά δεν λαμβάνει άλλη ημέρα αναπαύσεως υποχρεούται να καταβάλλει «κάθε τι που ο εργοδότης θα κατέβαλλε στον ίδιο εργαζόμενο αν εργαζόταν σε ημέρα μη αναπαύσεως, χωρίς όμως την προσαύξηση της υπερεργασίας άλλων ημερών...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: