14.9.14

Πόθεν έσχες για το 70% του ακινήτου...

pothen1

Εισηγήσεις να επανεξεταστούν διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που «μπλοκάρουν» τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ακυρώνοντας στην πράξη τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης της κτηματαγοράς, δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως...
αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυριότερο εμπόδιο αποτελεί η επιβολή του «πόθεν έσχες» –ακόμη και στην αγορά της πρώτης κατοικίας– επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και όχι επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο.
Υποψήφιοι αγοραστές καταλήγουν να ακυρώσουν τη συναλλαγή ακόμη και την τελευταία στιγμή όταν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που ξεπερνούν ακόμη και το... 46% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το πρόβλημα έχει ήδη γίνει γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών και ασκούνται πιέσεις να επανέλθει η απαλλαγή της αγοράς ακινήτου από την υποχρέωση «πόθεν έσχες» τουλάχιστον για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
Έτσι εξετάζεται πλέον «ηπιότερη» λύση, καθώς η απενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το άνοιγμα «παραθύρου» προκειμένου να «ξεπλυθεί μαύρο χρήμα» μέσω της κτηματαγοράς.
Η ήπια λύση προβλέπει ναι μεν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του «πόθεν έσχες», αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές να καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων για ένα μέρος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (π.χ. του 70%) και όχι του 100% όπως συμβαίνει τώρα. Αυτή η λύση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την κτηματαγορά τουλάχιστον μέχρι το 2017, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα των πραγματικών.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι η δωρεά σε χρήμα από τους γονείς στα παιδιά φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Η εισήγηση κάνει λόγο για ενσωμάτωση και των δωρεών σε χρήμα στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών και δωρεών έτσι ώστε οι γονείς που δίνουν χρήματα στο παιδί τους για να το βοηθήσουν να αποκτήσει στέγη, να εκμεταλλεύονται το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: