14.9.14

Συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από το σεισμό της Καλαμάτας ...



Χθες συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, όταν η πόλη της Καλαμάτας και μεγάλο μέρος της περιοχής επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις...
8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από το- μικρότερου μεγέθους αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε τη Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες.
Από τα 9.124 κτήρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε, ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».
Χθες, λοιπόν, στις 12.00 το μεσημέρι, ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε μια τελετή για τα θύματα των σεισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος εναπόθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη των εκλιπόντων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη νησίδα, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη και παραβρέθηκαν μέλη της Δημοτικής Αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και αντιπροσωπεία από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση της Μαρίας Αθανασοπούλου, η οποία την ημέρα εκείνη, μόλις 15 ημερών, σώθηκε μέσα από τα ερείπια.

πηγη: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: