5.9.14

Κωδικός 2021 για τον Αντώνη Σαμαρά ...


Τα χαρτιά που θα παίξει στη ΔΕΘ και το ορόσημο της Συνόδου για το χρέος...
Στην αρχή δεν καταλαβαίνεις αμέσως περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Αλλά λίγο μετά κάνεις τον συνειρμό ότι το 2021 συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ...
εθνική παλιγγενεσία του 1821. Η ιδέα δεν είναι και τόσο πρωτότυπη.


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, για παράδειγμα, έχει φτιάξει το αφήγημα για την «Τουρκία 2023», όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αλλά για να υλοποιηθεί το όραμά του θα πρέπει να επανεκλεγεί πρόεδρος το 2019, διαφορετικά δεν θα είναι εκεί, στο προσκήνιο, για να πρωταγωνιστήσει στους εορτασμούς.

Ο Α. Σαμαράς τι έχει στο μυαλό του, άραγε, μιλώντας για την Ελλάδα του 2021; Βλέπει κάποιο ρόλο, τότε, για τον εαυτό του; Η απλώς δίνει ορίζοντα οκταετίας για να εμπνεύσει αισιοδοξία και να εμψυχώσει το λαό; Ο,τι και να έχει κατά νου, θα αξιοποιήσει την παρουσία του αύριο στη ΔΕΘ για να εξαγγείλει το τέλος του μνημονίου και το πέρασμα σε μια νέα εποχή με την κορύφωσή της να τοποθετείται στο 2021 - για να υπάρχει ένα ορόσημο και μάλιστα με συμβολικό βάρος.

Βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν τη βγάζουν καθαρή μόνο με τέτοια και έτσι είναι έτοιμο ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διακινηθεί:


Μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μείωση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς από το 2015
Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Δόσεις για τα χρέη προς την εφορία και τα ταμεία (έως 100 για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, έως 72 για μικρότερα ποσά)
Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
Κατάργηση φόρων πολυτελείας


Και βέβαια δεν αποκλείονται εκπλήξεις για τις οποίες τηρείται εχεμύθεια προκειμένου να μείνει και κάτι για το Βελλίδειο όπου θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός μετά από δύο χρόνια απουσίας.

Γίνεται μεγάλη κινητοποίηση για το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, προγραμματίζονται συσκέψεις και επαφές με τοπικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς της πόλης, και γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει τα πάντα να γυρίσει το κλίμα που είναι βαρύ για τη Νέα Δημοκρατία.

Το «κλου» θα είναι η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στο ακροατήριο, ώστε να δοθεί σήμα ενότητας και συσπείρωσης της παράταξης που δοκιμάζεται και από εσωκομματικές εντάσεις, αν θυμηθεί κανείς την ενόχληση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ΕΝΦΙΑ και τις ενστάσεις της φιλελεύθερης πτέρυγας όταν ακούν για άνοιγμα προς τα δεξιά.

Η είδηση ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει Σύνοδος για το χρέος στην Ουάσιγκτον θα αξιοποιηθεί στο έπακρον από την κυβέρνηση που έχει πλέον κάτι συγκεκριμένο μπροστά για να το επικαλείται ως ορόσημο μετά το οποίο θα αλλάξουν όλα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει εκ νέου τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης προσπαθώντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμης άρνησης της συνεννόησης.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: