11.9.14

Σπάνιο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα επιστράφηκε στην Ελλάδα...

Σπάνιο χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα επιστράφηκε στην Ελλάδα -Είχε κλαπεί το 1960Η διαδρομή που είχε κάνει ένα σπάνιο βυζαντινό χειρόγραφο Ευαγγέλιο, μέχρι να επιστρέψει στη βάση του ήταν περιπετειώδης. Το 1960 είχε κλαπεί και...
είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ το 1983 περιήλθε στη συλλογή του Μουσείου Getty. Τώρα ήρθε ο καιρός να επιστραφεί στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα βυζαντινό χειρόγραφο, αριστούργημα του 12ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους και είχε κλαπεί το 1960, είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές και, στη συνέχεια, το 1983, αποκτήθηκε από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια, επαναπατρίστηκε και θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο «Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos»» περιγράφει, σε χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων. Σημειώνεται ότι ο 12ος αιώνας χαρακτηρίζεται από την παραγωγή πολυτελών χειρογράφων, τα οποία προορίζονταν συνήθως για μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών ή για μεγάλα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, «κατ” εφαρμογή του Πλαισίου Συνεργασίας του Μουσείου J. P. Getty με το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπεγράφη το 2011, το αμερικανικό μουσείο συμφώνησε στην παράδοση του εν λόγω χειρογράφου στο Ελληνικό Δημόσιο».

Το αριστούργημα της μεσοβυζαντινής περιόδου θα εκτεθεί αρχικώς, για σύντομο χρονικό διάστημα (15 Σεπτεμβρίου– 30 Οκτωβρίου), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με ένα φύλλο του χειρογράφου που εικονίζει προτομές των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο είχε αγοραστεί ξεχωριστά και ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της έκθεσης, το χειρόγραφο μαζί με το φύλλο του Μουσείου Κανελλοπούλου θα επιστρέψουν στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: