13.9.14

Τουρκία: Αν λυθεί το Κυπριακό, θα κλείσουν 10 κεφάλαια...

mposkir 
... στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις...
Η Τουρκία θα μπορούσε να ολοκληρώσει μέσα σε δύο ως τρεις μήνες την συζήτηση ακόμη και για 10 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν λυνόταν το Κυπριακό, εκτίμησε ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και προέβλεψε πως...
«το 2016 θα είμαστε έτοιμοι για την ΕΕ».

«Αν λυθεί το Κυπριακό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι (σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ε.Ε.) με τη Γερμανία… σε ένα τέτοιο κλίμα, η Τουρκία θα είναι πολύ περισσότερο ενισχυμένη», υποστήριξε ο Μποζκίρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πορτογαλία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως οι μεταρρυθμίσεις για την προσέγγιση στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο συνεχίζονται και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι έτοιμη για την ένταξη στην Ε.Ε. το προσεχές διάστημα.

Σημείωσε ακόμη πως ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες επικρίσεις για την Τουρκία στην έκθεση προόδου της Ε.Ε., που θα εκδοθεί το φθινόπωρο αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ύφος των επικρίσεων θα είναι εποικοδομητικό».

Ο Μποζκίρ αναφέρθηκε στις συζητήσεις περί «παράλληλης δομής» και σημείωσε ότι η Ε.Ε. «δυσκολεύεται να καταλάβει τον αγώνα που γίνεται στην Τουρκία (εναντίον του δικτύου των οπαδών Φετουλάχ Γκιουλέν στο κράτος και την δικαιοσύνη) . «Αυτός που υποστηρίζει την μία πλευρά, δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος. . . Δεν μπορεί ο διαιτητής κατεβαίνει σε αγώνα με την στολή μιας ομάδας», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία απηλλάγη από ένα καθεστώς ‘κηδεμονίας’ (από τον στρατό), αλλά δεν μπορεί να δεχτεί μια άλλη σκιά, την σκιά μιας άλλης απειλής. Ο διαχωρισμός των εξουσιών πρέπει να είναι σαφής και πλήρης, και θα πρέπει να εφαρμόζονται όλες οι πρόνοιες του Συντάγματος», τόνισε.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό εύκολα, δεν είχε τέτοια εμπειρία. Χώρες που δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες δυσκολίες, δεν είναι εύκολο να το καταλάβουν. Θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: