1.8.14

WSJ: Τις επόμενες βδομάδες θα φανεί η βιωσιμότητα του χρέους...

WSJ: Τις επόμενες βδομάδες θα φανεί η βιωσιμότητα του χρέους
Στη χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος αναφέρεται δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επισημαίνοντας ότι «η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε χθες αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα εξακολουθεί...
να χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της» και τονίζοντας ότι «η αναθεώρηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, κατά τις ερχόμενες εβδομάδες, θα καθορίσει εάν το υπόλοιπο του ελληνικού χρέους είναι βιώσιμο χωρίς τη συμβολή των διεθνών πιστωτών της χώρας».

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει, κατά την τελευταία διετία, ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους είναι πολύ υψηλά και ενδεχομένως να επιβαρύνουν υπερβολικά την εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κάποιου είδους ελάφρυνση».

Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζεται, «το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε παλαιότερη υπόσχεση της ΕΕ να συμβάλει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε επίπεδο αρκετά κατώτερο του 110% του ΑΕΠ της χώρας, εάν η Ελλάδα εφήρμοζε τους δανειακούς όρους της. Ωστόσο, χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προδικάσει την τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Επίσης, σημειώνεται: «Παράλληλα, είναι αβέβαιο εάν το ΔΝΤ αμβλύνει τη στάση του όσον αφορά την ανάγκη της Ελλάδας για "κούρεμα" του χρέους της υπό την πίεση της ΕΕ, που είναι επιφυλακτική στο να προσφέρει στη χώρα ευνοϊκότερους ομολογιακούς όρους, ή εάν το ΔΝΤ, απλώς, προσπαθεί να υπογραμμίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση περί "κουρέματος" θα βασιστεί σε αναλυτική διαδικασία».

Τέλος, στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι «αν και η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές αναπροσαρμογές στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να εφαρμόσει τους στόχους του δανειακού προγράμματός της. Ακόμη και τώρα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι στόχοι περί προϋπολογισμού, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του χρέους, είναι "πολύ φιλόδοξοι". Καθώς η ανεργία στους νέους παραμένει άνω του 50% και επιβάλλεται η εφαρμογή αυξημένων οικονομικών αλλαγών, προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις δανειακές υποχρεώσεις της, πολλοί οικονομολόγοι διερωτώνται εάν οι περιορισμοί στην πολιτική ζωή της χώρας θα συνεχίσουν να παρεμποδίζουν μελλοντικές μεταρρυθμίσεις».

Σε άλλο δημοσίευμα της «Wall Street Journal» αναφέρεται ότι «η συμφωνία της τρόικας για συνάντηση εκτός Ελλάδας εκλαμβάνεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης πως το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται στο σωστό δρόμο και η πίεση στη δοκιμαζόμενη, από την κρίση, χώρα έχει χαλαρώσει».

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ «σύμφωνα με την ελληνίδα κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, η αλλαγή του τόπου συνάντησης έγινε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ότι οι τακτικές επισκέψεις των επιθεωρητών της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα προκαλούν αναστάτωση». Επίσης, παρατίθεται δήλωση της κ. Βούλτεψη στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega: «Αφού είμαστε στο σωστό δρόμο και το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, δεν υπάρχει λόγος για τη φυσική παρουσία τους εδώ».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «κατά περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις (με τους εκπροσώπους της τρόικας) προχωρούν με αργούς ρυθμούς για μήνες και καλύπτονται εκτενώς από τα ελληνικά ΜΜΕ, των οποίων τα ρεπορτάζ για κάθε νέα περικοπή ή μέτρο λιτότητας, μερικές φορές επηρέασαν το οικονομικό συναίσθημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: