12.8.14

Η EBU πετάει έξω τη ΝΕΡΙΤ...

Γιατί πλέον δεν πληροί έναν απαράβατο όρο για τα μέλη της EBU, της «Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης».

Και αυτός είναι ο...
μοναδικός σημαντικός λόγος τον οποίο επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά απέναντι στην EBU, μήπως και τους εξευμενίσει όταν αντιπροσωπεία της τελευταίας επισκέφθηκε το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Προκειμένου λοιπόν η ΝΕΡΙΤ (κι ας βρισκότανε ακόμα σε μία κατάσταση-μπάχαλο) να γίνει και πάλι πλήρες μέλος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτκών Φορέων» όπως ήταν η ΕΡΤ, οι ιθύνοντες και οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΝΕΡΙΤ αναφέρθηκαν σε ένα και μόνο σημείο ώστε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: στην ψήφιση του νόμου εκείνου που καθιστούσε ανεξάρτητη τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση από την εκάστοτε κυβέρνηση, όρος απαράβατος για τα μέλη της EBU. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών: «Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες ο πρόεδρος της, Jean Paul Philippot, η γενική διευθύντρια Ingrid Deltenre και και η Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών, Jane Vizard στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, διαπίστωσαν ότι βασικές προϋποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ παραμένουν υπό εκκρεμότητα, άρα η EBU δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό εγχείρημα».

Μπίνγκο, γιατί ο νόμος αυτός ο οποίος αποτελούσε όπλο στη φαρέτρα μας, είναι ο νόμος εκείνος ακριβώς που καταργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ψήφιση της τροπολογίας για τη ΝΕΡΙΤ. Γιατί καταργήθηκε; Επειδή οι διαδικασίες ήταν «χρονοβόρες, πολύπλοκες και δυσχερώς υλοποιήσιμες»! Σύμφωνα με την τροπολογία λοιπόν από δω και στο εξής ο αρμόδιος υπουργός θα διορίζει τα μέλη του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ και, φυσικά, του Διευθύνοντος Συμβούλου συμπεριλαμβανομένου. Η επόμενη επίσκεψη των μελών της EBU στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου. Γνωρίζει άραγε, η EBU, τις αλλαγές; Τις έχει πληροφορηθεί;..

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: