14.8.14

Deutsche Welle: Ίντερνετ, το κρυφό όπλο των ακροδεξιών...

nazi-svastigaΑκροδεξιές ομάδες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδόσουν καμουφλαρισμένα μηνυμάτα μίσους και υποκίνησης σε βία, υπογραμμίζει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
        
Τις δυνατότητες που...
προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα - όπως το facebook, το twitter ή το youtube – φαίνεται πως εκμεταλλεύονται μέλη ακροδεξιών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της  Deutsche Welle, ακροδεξιές ομάδες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδόσουν καμουφλαρισμένα μηνυμάτα μίσους και υποκίνησης σε βία. Δέκτες τους είναι συχνά οι νέοι άνθρωποι.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ένα link μπορεί να δείχνει –  με την πρώτη ματιά  - ως συνηθισμένο. Μπορεί να έχει αναρτηθεί ως βίντεο του youtube στο προφίλ ενός νεαρού στο facebook και φέρει τον τίτλο γνωστής ταινίας του Χόλιγουντ. Ωστόσο, πίσω από τον αθώο τίτλο κρύβονται  μηνύματα μίσους της γερμανικής νεοναζιστικής ομάδας «οι αθάνατοι». Ο χρήστης ανακαλύπτει κατά κανόνα με καθυστέρηση το πραγματικό περιεχόμενο της διαδικτυακής παραπομπής, που μπορεί να διαδοθεί αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Τόμας Κρούγκερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αγωγής, «συμβαίνει πολύ συχνά μηνύματα τέτοιου περιεχομένου να μην αναγνωρίζονται ως τέτοια και να μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, ακόμη και άτομα που δεν συμμερίζονται καθόλου ακροδεξιές αντιλήψεις, γίνονται ακούσιοι διανομείς.»



Μηνύματα πλαισιωμένα με… χιούμορ

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ακούσιοι διανομείς γίνονται μάλιστα ολοένα περισσότεροι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση με τίτλο «Ακροδεξιά online», την οποία συνέταξαν από κοινού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής και η οργάνωση jugendschutz.net. Όπως επισημαίνει ο Στέφαν Γκλάζερ, αναπληρωτής διευθυντής της αρμόδιας διαδικτυακής υπηρεσίας που ερευνά περιεχόμενα τα οποία συνιστούν κίνδυνο για τους νέους, «πρώτον, διαπιστώνουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στο μεταξύ το σημαντικότερο μέσο προπαγάνδας για τους ακροδεξιούς. Πάνω από το 70% των 5.500 επιθεωρήσεων που κάναμε πέρυσι αφορούσαν το facebook, το youtube,το twitter και άλλες υπηρεσίες.»

Σύμφωνα με τον Στέφαν Γκλάζερ, παρατηρούνται δύο κυρίαρχες τάσεις: Από τη μία τα νεοναζιστικά και ακροδεξιά μηνύματα καμουφλαρισμένα πίσω από δημοφιλή και χιουμοριστικά περιεχόμενα με έμφαση στη μόδα ή σε εντυπωσιακές και πολύχρωμες παρουσιάσεις, που αντικαθιστούν τα χοντροκομμένα και απροκάλυπτα συνθήματα. Και από την άλλη μια δραστική αύξηση των βίντεο που υποκινούν σε βία και την επικροτούν. Όπως διευκρινίζει ο κ. Γκλάζερ, «η υποδαύλιση της βίας εναντίον μουσουλμάνων, Εβραίων, Σίντι, Ρομά και ομοφυλοφίλων γίνεται ολοένα συχνότερα όχι με κεκαλυμμένο τρόπο αλλά ανοιχτά»...
efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: