14.8.14

Ρωσικό ψύχος εν μέσω θέρους...

Ποιος θα μπορούσε να είχε σκεφτεί ότι μες στην Ευρώπη του 2014 θα είχαμε έναν πόλεμο με παραπάνω από 2.000 νεκρούς, περισσότερους δηλαδή από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα;

Όταν στις ...
28 Ιουνίου του 1914 δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος, λίγοι πρόβλεψαν ότι μόλις ένα μήνα μετά θα ξεκινούσε η πιο αιματηρή πολεμική σύγκρουση στη μέχρι τότε ιστορία της ανθρωπότητας. Η αλυσίδα των γεγονότων που πυροδότησε η δολοφονία του διαδόχου του αυστροουγγρικού θρόνου και οδήγησε στο Μεγάλο Πόλεμο, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας αναπότρεπτης ιστορικής  νομοτέλειας. Αναμφίβολα η υλική βάση της μπορεί να εντοπιστεί στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων καιν τους αλύτρωτους ευρωπαϊκούς εθνικισμούς. Ωστόσο, ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί (τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή) αν η κάθε μία πολιτική κίνηση που ακολούθησε τη δολοφονία, δεν κλιμάκωνε την ένταση, σχηματίζοντας τελικά ένα σπιράλ αντιπαράθεσης στην κορυφή του οποίου βρισκόταν η κήρυξη πολέμου.

Όταν στις 21 Νοεμβρίου 2013 ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις του Euromaidan στο Κίεβο, μάλλον κανένας δεν πρόβλεψε ότι μόλις είχαμε μπει σε μια περίοδο πρωτοφανούς (για τα δεδομένα της μεταψυχροπολεμικής εποχής) αντιπαράθεσης στην Ευρώπη. Βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, ένοπλη αντιπαράθεση διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας,  ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, νέα κυβέρνηση με συμμετοχή της εθνικιστικής Άκρας Δεξιάς, προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, εξέγερση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, εμφύλιος πόλεμος, κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, εμπάργκο της Ρωσίας  στα αγροτικά προϊόντας της ΕΕ και των ΗΠΑ. Κάθε μία πολιτική κίνηση που ακολούθησε το Euromaidan συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα. Μετρημένες στα δάχτυλα οι φωνές που προέτρεψαν σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Προφανώς μάς χωρίζει τεράστια απόσταση από τις μέρες του καλοκαιριού του 1914. Σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος μια γενικής πολεμικής ανάφλεξης στην Ευρώπη. Όμως ποιος θα φανταζόταν λίγους μόνο μήνες νωρίτερα ότι θα είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στην Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα μοιάζει με «πόλεμο δια αντιπροσώπων» των μεγάλων δυνάμεων; Ποιος θα μπορούσε να είχε σκεφτεί ότι μες στην Ευρώπη του 2014 θα είχαμε έναν πόλεμο με παραπάνω από 2.000 νεκρούς, περισσότερους δηλαδή από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα; Και ποιος θα διανοούταν ότι στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης , θα πυροδοτούταν εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά για τις αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική; Εν ολίγοις, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι εν μέσω θέρους θα ενέσκηπτε βαρύ ρωσικός ψύχο στα πολιτικά πράγματα της γερασμένης ηπείρου μας;

Η αναβίωση ενός νέου ψυχρού πολέμου (δυστυχώς όχι ως φάρσα, αλλά ως νέα τραγωδία) πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία όχι μόνο θα είναι βλαπτική για την οικονομία (κάτι που ήδη βιώνουν οι έλληνες αγρότες) αλλά αναπότρεπτα θα καταλήξει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Θα επιστρέψουμε δηλαδή στον εφιάλτη που η ανθρωπότητα είχε με ανακούφιση αφήσει πίσω της.

Το σπιράλ της έντασης πρέπει να σπάσει τώρα. Με τη Ρωσία χρειάζεται συνεννόηση, όχι σύγκρουση...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: