3.8.14

Ο καυτός Σεπτέμβριος του Βενιζέλου...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στο μυαλό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχούν τα δύσκολα που τον περιμένουν από το φθινόπωρο και περιλαμβάνουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το χρέος και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτές μπορεί να δρομολογήσουν, όπως και τις...
διεργασίες για την Κεντροαριστερά.
Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα του Αυγούστου, όμως το ημερολόγιο του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται ήδη στον Σεπτέμβριο. Αν όχι το ημερολόγιο, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας, σίγουρα το μυαλό του, κι αυτό διότι, όπως ο ίδιος υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα, ο προσεχής Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο ευρύτερα θα είναι περίοδος εξελίξεων για το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και τη χώρα.

Με δεδομένο ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας, η πρώτη αγωνία για τον κ. Βενιζέλο ενόψει Σεπτεμβρίου αφορά τις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι, μετά το «τουριστικό» ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς στο Παρίσι, θα έρθουν στην Αθήνα για τη διενέργεια νέων ελέγχων σχετικά με την τήρηση του Μνημονίου.

Και μπορεί το Μνημόνιο και η επιτήρηση να μην τελειώνουν ούτε η τρόικα να έχει σκοπό να μας εγκαταλείψει άμεσα, όμως η γραμμή και η επιχειρηματολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να είναι λογικό οι πολίτες να αναρωτιούνται τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι «η ταλαιπωρία του λαού» θα τερματιστεί, «η χώρα αλλάζει φάση» και «απεγκλωβιζόμαστε» από την τρόικα.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ωστόσο η ανάγκη διαμόρφωσης ενός επίπλαστου κλίματος επικοινωνιακής ομαλοποίησης της πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα οδηγεί τον αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη σε τεχνητούς εξωραϊσμούς, για να δίνεται η εντύπωση ότι η έξοδος από το τούνελ είναι κοντά και οσονούπω μπαίνει φραγμός στις θυσίες.

Η εκλογική επιβίωση

Την τακτική αυτή, η οποία συνδέεται ευθέως με το άγχος της εκλογικής επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνουν οι επικοινωνιακές κορόνες και οι λεονταρισμοί εναντίον των δανειστών αλλά και η προσχηματική αποστασιοποίηση από Ν.Δ., καθώς, όπως έχουν διευκρινίσει κορυφαίες πηγές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, «όλα τα θέματα που θέτουμε είναι εντός των ορίων της σταθερότητας και χωρίς αμφιταλαντεύσεις στη βασική στρατηγική».

Ενας πρόσθετος λόγος για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε κρίσιμο το φθινόπωρο έχει να κάνει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διαχείριση του χρέους, υπό την έννοια ότι, ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων, μπορεί να πυροδοτηθούν περαιτέρω εξελίξεις. Εκπεφρασμένη θέση του κ. Βενιζέλου είναι ότι το χρέος, μετά το PSI, είναι βιώσιμο και εναπόκειται η επισημοποίηση της βιωσιμότητάς του. Προς τούτο, επικαλείται τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, και εκτιμά ότι οι «παραμετρικές» αλλαγές που θα επιτευχθούν θα αποβάλουν το σημερινό άχθος που κουβαλά η χώρα.

Στο μεταξύ, με σκοπό να πείσουν για τους χειρισμούς στο επίμαχο θέμα και να εκφοβίσουν την κοινή γνώμη, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την επιλεκτική στάση πληρωμών της Αργεντινής και τη σθεναρή αντίστασή της προς τα δύο κερδοσκοπικά funds, παρουσιάζοντας το γεγονός ως χρεοκοπία και εξαπολύοντας επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κομβική παράμετρο της νέας πολιτικής σεζόν που ανεβάζει επικίνδυνα το πολιτικό άγχος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στον φόβο εκλογών τις οποίες εξακολουθεί να ξορκίζει, συνιστά η υπόθεση της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οχι παιχνίδια με τους θεσμούς», είναι το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να ενισχύσει τη ρητορική της εξεύρεσης των 180 βουλευτών από την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Με τα… πρωτοβρόχια

Περίοδος-σταθμός είναι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και για τις κομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Λίγο πριν από τα πρωτοβρόχια, θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» το θέμα της ανασυγκρότησης της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και θα ακολουθήσει στα τέλη Οκτωβρίου η διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης, για το οποίο εντός Χαριλάου Τρικούπη έχουν εκφραστεί ουκ ολίγες αντιδράσεις και διαφωνίες. Σε μεγάλο βαθμό, το εγχείρημα της διεύρυνσης και μετεξέλιξης του Κινήματος σε «συμπαράταξη δυνάμεων», για να μην έχει την τύχη της Ελιάς που δεν ευδοκίμησε, θα κριθεί από την αποδοχή της ΔΗΜΑΡ. Παρά τον διάλογο που έχει ανοίξει, η Αγίου Κωνσταντίνου προσεγγίζει το κάλεσμα με μεγάλες επιφυλάξεις. Προηγείται εξάλλου το δικό της συνέδριο στα μέσα Σεπτεμβρίου.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: