14.8.14

«Επιστροφή στο μαντρί»...

με στόχο τους 180...

Την επιχείρηση «επιστροφή στο μαντρί» έχει βάλει μπροστά η κυβέρνηση με στόχο να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να...
εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ίδιο σχέδιο υπό τη λογική της διεύρυνσης των κυβερνητικών κομμάτων θα χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά και στο ενδεχόμενο εκλογών πριν φτάσει η «ώρα του Προέδρου». Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση τις τοποθετεί νωρίτερα, ακόμη και το φθινόπωρο, προετοιμάζεται ήδη γι’ αυτές και εντείνει τις πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί πίσω τον ἀπολωλότα Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος παρότι διαθέτει δικό του κόμμα, μπήκε «συνεργαζόμενος» στην κυβέρνηση και σήμερα προανήγγειλε την επιστροφή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που όπως αποκάλυψε έχει ήδη συζητήσει με πρόεδρο. Αυτό που μένει τώρα είναι να «δούμε να τον τρόπο» καθώς υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε διαγραφεί από το πράσινο στρατόπεδο αφού ήρθε σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέποντας ότι οι επικοινωνιακοί χειρισμοί περί απεμπλοκής από τα μνημόνια και την τρόικα διαψεύδονται αμέσως μόλις επιχειρούνται αναμένεται να ρίξουν το βάρος αρχικά στην αναζήτηση προθύμων που θα προστεθούν στους κυβερνητικούς βουλευτές για να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός «180» που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν εκλογές με κανέναν τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπ. Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης ξεκαθάρισε ότι «θα φτάσουμε ακόμη και στην τρίτη ψηφοφορία αν χρειαστεί προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος». Προανήγγειλε δε αύξηση των πιέσεων προς τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι βουλευτές.

Το κυβερνητικό σχέδιο από πλευράς ΝΔ είναι να πιεστούν ιδιαίτερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ωστόσο, τα προβλήματα δε λείπουν καθώς και οι δυο αυτές ομάδες δείχνουν τάσεις πολυδιάσπασης κάνοντας δύσκολες τις προβλέψεις για… ενδεχόμενα «κέρδη». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ξέρει ότι μπορεί να απεύχεται τις εκλογές όμως δεν μπορεί να τις αποκλείσει. Έτσι ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκληθεί το φθινόπωρο η εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος – πρόκειται για το αμέσως μεγαλύτερο κομματικό όργανο μετά το Συνέδριο – προκειμένου να δοθεί μια εικόνα επανίδρυσης του κόμματος και να επιχειρηθεί η συστράτευση προσώπων που κινούνται κοντά στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ανεξάρτητα από εκείνον τα στελέχη του έχουν ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δέχεται πλέον δημόσια πιέσεις για να επιστρέψει. Την αρχή είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και χθες τη σκυτάλη πήρε ο Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στο Mega τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της κεντροδεξιάς και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη αν και σημείωσε ότι τις αποφάσεις τις «παίρνει ο πρόεδρος του κόμματος». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν απάντησε άμεσα αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι «θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να μην έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία». Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έμμεσο ναι ή ως πρόθεση του Γιώργου Καρατζαφέρη να επιστρέψει πρώτα ως πρόεδρος κόμματος στη Βουλή και κατόπιν να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως περιμένει πολιτικές εξελίξεις πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα βλέπει εκλογές «ίσως και το φθινόπωρο». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι εκλογές θα γίνουν «το αργότερο στις αρχές του 2015, όχι γιατί θα τις επιλέξει η κυβέρνηση, αλλά γιατί θα αναγκαστεί μπροστά στον φόβο μίας βέβαιης εκλογικής συντριβής». Το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα σκληρύνει τη στάση της ιδιαίτερα στα ζητήματα του ΕΝΦΙΑ και του ρωσικού εμπάργκο που πλήττει τους αγρότες. Ήδη προγραμματίζεται θεματικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου των αγροτών για τι ς επόμενες ημέρες...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: