10.8.14

Ουκρανία: Βόμβες και ανθρωπιστική καταστροφή στο Ντονέτσκ...

ANATOLII STEPANOV / AFP 


Με βόμβες έπληξε και πάλι την πόλη του Ντονέτσκ, τη νύχτα το πυροβολικό της Ουκρανίας. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημαρχίας, «μία κατοικία καταστράφηκε από οβίδα, καθώς και τμήμα πολυκλινικής», ενώ «μία γυναίκα...
τραυματίσθηκε».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι συνέχισε την επίθεση σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ και ότι βομβαρδίσθηκαν θέσεις των φιλορώσων ανταρτών.

Χθες, ο αυτονομιστής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Ζαχατσένκο παραδέχθηκε ότι το Ντονέτσκ είναι περικυκλωμένο και στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής και δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις σταματήσουν την επίθεσή τους.
Στο μεταξύ, η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της ουκρανικής κυβέρνησης η οποία υποστήριξε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να βοηθήσει τους αυτονομιστές που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.
Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό «ανθρωπιστικό κονβόι» προχωρούσε προς τα σύνορα. «Προφανώς βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προκαλέσει συγκρούσεις», δήλωσε ο Βαλερί Τσάλι, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Η Ρωσία είχε προτείνει στα Ηνωμένα Έθνη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που αξιωματούχοι του Κιέβου ερμήνευσαν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους διεθνείς οργανισμούς και «όχι από εκείνους που τις προκάλεσαν (Ρωσία)».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν το Σάββατο ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία χωρίς της άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης, ακόμα και κάτω από το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Ναι» υπό όρους στην αποστολή βοήθειας στο Λουγκάνσκ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες έτοιμος να δεχθεί να μεταβεί μια ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διεθνής, άοπλη και θα διέλθει από τα συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχει το Κίεβο.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Ποροσένκο την ενημέρωσε για τις συζητήσεις τις οποίες διεξήγαγε ως προς αυτό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ και άλλους διεθνείς εταίρους, όπως ανέφερε η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την ανθρωπιστική βοήθεια, εάν αυτή η αποστολή είναι διεθνής, χωρίς καμιά στρατιωτική συνοδεία και εάν διέλθει από συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχονται από Ουκρανούς συνοριοφύλακες», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατεπειγόντως την Παρασκευή η Ρωσία πρότεινε να διεξάγει μια «ανθρωπιστική αποστολή», ή την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να χορηγηθεί αρωγή στον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις δυτικές χώρες, που εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή εκ μέρους της Ρωσίας.

Στην πόλη Λουγκάνσκ, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών δεν διαθέτει πλέον ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες τηλεφωνίας εδώ και μία εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: