1.8.14

Φερνάντες: Δεν υπάρχει θέμα επιλεκτικής χρεοκοπίας...


Κατάφωρη αδικία καταγγέλλει η Αργεντινή, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη -μερική αυτή τη φορά - χρεοκοπία, Το Μπουένος Άιρες αμφισβητεί την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι...
διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενη στην επιλεκτική χρεοκοπία η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα». «Ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του και η Αργεντινή το ίδιο» τόνισε καλώντας σε εθνική ομοψυχία.
«Το να εμποδίσεις κάποιον από το να πληρώσει δεν είναι χρεοκοπία», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, ενώ κατέστησε σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους». «Αυτοί που περιμένουν από εμάς να υπογράψουμε οτιδήποτε, απειλώντας μας πως αλλιώς θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, καλύτερα να μην στηρίζονται σε μένα», επεσήμανε. Επίσης, επανέλαβε μάλιστα πως το Μπουένος Άιρες ενδέχεται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον της πτώχευσης.

«Για αυτούς που μου μετρούν τις μέρες, για μένα θα ήταν πολύ εύκολο να υπογράψω οτιδήποτε και να είμαι βασίλισσα. Αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδια. Νιώθω μια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία», υπογράμμισε κατά την ομιλία της, απευθυνόμενη εμμέσως στην αντιπολιτευση.


Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση σχεδόν 7%.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται «όρνεα» απέτυχαν, πάντως υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να δοθεί μια λύση με την εμπλοκή στην υπόθεση διαφόρων τραπεζών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η αμερικανική JPMorgan έχει ήδη προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.

Αν και η ανησυχία κλιμακώνεται, καθώς η Αργεντινή ήδη πλήττεται από ύφεση, πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, η κατάσταση κρίνεται λίγο λιγότερη σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2001. Εξάλλου, το Μπουένος Άιρες καταβάλλει τα οφειλόμενα σε άλλους πιστωτές της, πέραν των ταμείων που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν την απομείωση χρέους.

Παράλληλα, η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες, Χόρχε ο Καπιτάνιτς. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: