15.8.14

ΕΝΦΙΑπολις!...

"Παρότι ο Σαμαράς διοχετεύει την πλαστή εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, το Μαξίμου σχεδιάζει με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Κι εύχεται να μη...
συμβεί κάποιο 'ατύχημα' νωρίτερα!"


Η κοινωνική κατακραυγή για το νέο χαράτσι ΕΝΦΙΑ, οι αντιδράσεις των αγροτών για την κυβερνητική ευρω-αμεριμνησία εν όψει των ρωσικών αντιποίνων, οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων για τη λειψή εξισωτική αποζημίωση, η ενόχληση 100.000 δικαιούχων του ΟΕΚ που "ξεχάστηκε" η νομοθετική ρύθμιση των προβλημάτων τους, η απεργία των εργαζομένων στα media για τα "δωράκια" στα διαπλεκόμενα αφεντικά, επιβεβαιώνουν την εξαίρεση στον περίφημο κανόνα του Ουμπέρτο Έκο, που ήθελε τον Αύγουστο μήνα χωρίς ειδήσεις.

Η κυβερνητική στάση στο ουκρανικό ήταν αναμενόμενη. Σαμαράς και Βενιζέλος ακολούθησαν τον αυτόματο πιλότο του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, παρότι η εθνική ιδιαιτερότητα μιας χώρας σε ακραία οικονομική κρίση, αλλά και σε ευαίσθητη γεωπολιτική θέση, επέβαλαν τουλάχιστον να προβληθούν επιφυλάξεις και να τεθούν εξ αρχής αξιώσεις αποζημίωσης από την Ε.Ε. Σε όλα η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως τελευταία και καταϊδρωμένη, προφανώς διότι κύριος γνώμονάς της είναι να μη δυσαρεστήσει την εξουσία των πιστωτών.

Η επίπτωση από το ουκρανικό δεν συνίσταται μόνο στις σοβαρές ζημίες από το εμπάργκο εξαγωγών. Το πρακτορείο Bloomberg προβλέπει ότι θα επηρεάσει γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα την ήδη προβληματική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν επιπτώσεις στη διαμόρφωση των ενδο-ευρωπαϊκών, αλλά και των παγκόσμιων συσχετισμών. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να πολιτεύεται αναχρονιστικά. Συμπεριφέρεται με επαρχιακό σύνδρομο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, την ώρα που οι πόλεμοι εξαπλώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Σαμαράς διαπιστώνει ότι δεν προχωρεί η επικοινωνιακή προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος πως η οικονομία ανατάσσεται από το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα η πολιτική ζημιά που έπαθε από τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ανεπανόρθωτη. Παρότι ο Σαμαράς διοχετεύει την πλαστή εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, το Μαξίμου σχεδιάζει με ορίζοντα τον Φεβρουάριο. Κι εύχεται να μη συμβεί κάποιο "ατύχημα" νωρίτερα! Μόλις προχθές διοχετεύθηκε η πληροφορία πως οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ μπορεί να φθάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να μην ασκηθεί εμπροσθοβαρής οικονομική πίεση στα νοικοκυριά. Στην ίδια κατεύθυνση φιλοτεχνείται κλίμα "φορολογικών ελαφρύνσεων" από του χρόνου.

Το πακέτο αυτό της προεκλογικής προετοιμασίας θα συνδεθεί αναλόγως με επικοινωνιακές κινήσεις χαλάρωσης της επιτόπιας τροϊκανής εποπτείας και με αόριστες υποσχέσεις για ρύθμιση του χρέους. Μέχρι τότε, όμως, ο Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει στη βοήθεια της αρχαιολογικής σκαπάνης, επισκεπτόμενος την Αμφίπολη της Μακεδονίας. Επιχειρεί να προσδώσει "αέρα εθνικής αξιοπρέπειας" σε μια πολιτική υποταγής στους πιστωτές. Από τον ΕΝΦΙΑ στην Αμφίπολη, όμως, η απόσταση είναι μεγάλη. Η προσπάθεια πολιτικής συσχέτισης παράγει βαρβαρικούς ετυμολογικούς συνδυασμούς: ΕΝΦΙΑπολις!...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: