3.8.14

Από τη «μηδενική ανοχή» στο «Όραμα Μηδέν»...


Το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και του εκεί δημάρχου Τζουλιάνι θαύμασε αλλά και υιοθέτησε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί Δένδια, ανάγοντας τη «μηδενική ανοχή» σε ...
υπέρτατη αξία. Αμέσως μετά την επίσκεψή του (24.4.2013) στη μεγαλούπολη των 11 εκατ. κατοίκων, ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει σε συνέντευξη στη ΝΕΤ: «Το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας είναι περιβάλλον τελείως ασταθές. Βλέπουμε μια κατάσταση επιδεινούμενη. Η Νέα Υόρκη έχει ένα παράδειγμα τέτοιο, αφενός μεν με τη μεγάλη αναδιάρθρωση της δικής της αστυνομίας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας επί της εποχής Τζουλιάνι και αφετέρου με την πολύ μεγάλη παρουσία του FBI στα άδυτα της τρομοκρατίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτά λοιπόν τα δύο προσπάθησα να ζητήσω, για να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς την τεχνογνωσία στην Ελλάδα».
Oπως έγραφε το «Βήμα» λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές του 2012, «σχέδιο «μηδενικής ανοχής» α λα Νέα Υόρκη είναι έτοιμη να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. Το σχέδιο διαμορφώθηκε έπειτα από επαφές του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια με τον τέως δήμαρχο Ρούντι Τζουλιάνι και τον πρώην ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας Γουίλιαμ Μπράιτον ο οποίος είχε προχωρήσει στη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στην πόλη για τον εντοπισμό των προβληματικών περιοχών και τη λήψη των ανάλογων μέτρων που αποκατέστησαν την τάξη» (26.8.2012).
Δύο χρόνια αργότερα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος βάσιζε την αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του για τον δήμο της Αθήνας στο ίδιο δόγμα της μηδενικής ανοχής και στις προσωπικές του διασυνδέσεις με την ομάδα Τζουλιάνι.
Ενας αλλιώτικος δήμαρχος
Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είχε υπηρετήσει τρία χρόνια στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες που αποκάλυψαν ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, διακρίθηκε για πρωτοποριακές παρεμβάσεις στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Εδωσε μάχες για μέτρα κοινωνικής πρόνοιας υπέρ των φτωχών, καθώς και για να παραμείνουν ανοικτά δημόσια νοσοκομεία που προορίζονταν να βάλουν λουκέτο, ενώ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας είχε συλληφθεί από την αστυνομία. Προεκλογικά υποσχέθηκε αύξηση φόρων για τους πλουσιότερους Νεοϋορκέζους προκειμένου να διατεθούν περισσότερα χρήματα για την παιδεία προς όφελος κυρίως των κοινωνικά χαμηλότερων στρωμάτων της πόλης.
O κ. ντε Μπλάζιο είχε πρωτοστατήσει κατά της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη και είχε δηλώσει στην πλατεία Αθηνών στην Αστόρια (5.10.2012): «Στέκομαι εδώ σήμερα για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που προσπαθεί να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη. Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι σε αυτή την κοινότητα, ούτε σε αυτή την πόλη, ούτε σε αυτήν τη χώρα. Το μίσος και η αδιαλλαξία σας δεν πρόκειται να βρουν ακροατές στο Κουίνς (περιφέρεια της Νέας Υόρκης), τον πιο πολυπολιτισμικό δήμο της Αμερικής, όπου άνθρωποι κάθε φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος ζουν αρμονικά μαζί».
Ο δήμαρχος, με ανοιχτή επιστολή στους πολίτες, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στα μέτρα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων:
«Αγαπητοί φίλοι. Μια ζωή που χάθηκε είναι μια χαμένη ζωή. Και είναι συλλογική ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε και να σώσουμε κάθε ζωή που μπορούμε, είτε πρόκειται για μια χαμένη ζωή από ένα έγκλημα, είτε εξαιτίας μιας τροχαίας σύγκρουσης.
Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, δεσμευτήκαμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την επιδημία των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των τραυματισμών λόγω τροχαίων. Με αυτή την έκθεση που καταθέτουμε, ουσιαστικά δεσμευόμαστε με ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης.
Το βασικό μήνυμα τού σχεδίου “Οραμα Μηδέν” είναι πως οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στους δρόμους δεν είναι πλέον αποδεκτοί κι ότι δεν θα θεωρούνται πια οι σοβαρές τροχαίες συγκρούσεις αναπόφευκτες. Αυτές οι τραγωδίες –γιατί για τέτοιες πρόκειται- συμβαίνουν σε κάθε συνοικία, σε όλες τις οικογένειες, ανεξαρτήτως προέλευσης ή τάξης. Συμβαίνουν σε οδηγούς, ποδηλάτες, αλλά το υψηλότερο θανατηφόρο τίμημα πληρώνουν οι πεζοί και κυρίως τα παιδιά μας και οι ηλικιωμένοι.
Αυτό είναι κάτι που δεν θα το ανεχτούμε πια. Δίνω αυτή την υπόσχεση ως γονιός, αλλά και ως νέος δήμαρχός σας. Οι κοινότητες πολιτών -αλλά κυρίως– οι οικογένειες που έχασαν αγαπημένους τους έχουν αποδείξει πως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε. Μαζί θα κάνουμε την πόλη μας ασφαλέστερη».

 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του "Ιου", EΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: