9.8.14

Σενάριο διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ ...

Σενάριο διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο μετά το αλαλούμ 
...τον Σεπτέμβριο μετά το αλαλούμ...
Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μόνο για όσους θα επανεκκαθαριστεί ο ΕΝΦΙΑ, ισχύει η αναβολή καταβολής της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη όμως... δεν έχει αποφασιστεί αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι… διπλή, θα περιλαμβάνει δηλαδή και τη δόση του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, εκτός εάν οι ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού απαιτούν την καταβολή «διπλής» και όχι «μονής» δόσης.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλή (δηλαδή αν θα συμπεριλαμβάνει και τη δόση του Αυγούστου), καθώς και ο τελικός αριθμός των δόσεων. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να πληρωθεί απ’ όλους τους υπόχρεους μόνο η πρώτη δόση, αλλά στην κυβέρνηση περιμένουν τον υπολογισμό σχετικά με το εάν θα υπάρξουν ταμειακά προβλήματα τους επόμενους μήνες στην περίπτωση που επεκταθούν οι δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν ξεχάσει να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία στο Ε9 να τα διορθώσουν. Γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αν οι ταμειακές ροές το επιτρέψουν εξετάζεται η δυνατότητα εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τις διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς, όπου το υπουργείο οικονομικών έκανε λάθη προκαλώντας εγκεφαλικά στους φορολογούμενους, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αφού διαπιστώνεται ότι δεν αρκούν αποφάσεις ή εγκύκλιοι, ενώ τα νέα εκκαθαριστικά υπολογίζεται ότι θα αναρτηθούν στο TAXIS μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα, θα εξεταστούν μια προς μια οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και η εφαρμογή των περσινών αξιών γης θα γίνεται μόνο όπου είναι προς όφελος των φορολογούμενων. 
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: