12.8.14

Εγκαλείται για ρατσιστική δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας...

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ρατσιστικής χροιάς έκφραση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο αναφερόμενος στην...
πάταξη του παρεμπορίου από πλανόδιους πωλητές στις παραλίες και τις πόλεις.


Ο Αντζελίνο Αλφάνο, νυν υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι (Φωτογραφία: Reuters)

Ο Αντζελίνο Αλφάνο ανέφερε ότι πρέπει να περιοριστεί όσο πιο αυστηρά γίνεται η πώληση εμπορικών προϊόντων απομίμησης ή προϊόντων «μαϊμούδων».

Και μιλώντας χρησιμοποίησε την έκφραση «vu' cumprà», παραφορά της φράσης «vuole comprare?» («θες να αγοράσεις;» στα ιταλικά), όρο που χρησιμοποιούν πολλοί για να αναφερθούν στους μετανάστες που απασχολούνται ως πλανόδιοι πωλητές.

Ενώσεις, η κεντροαριστερά και πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων κατήγγειλαν τη φρασεολογία του υπουργού, κάνοντας λόγο για γκάφα με ρατσιστικές αποχρώσεις.

«Οι Ιταλοί κουράστηκαν να ενοχλούνται από τους 'vu cumprà', πρέπει να εξαλείψουμε την πώληση προϊόντων που πλήττουν το 'Made in Italy'» είπε μπροστά τις κάμερες ο Αλφάνο, άλλοτε στενός σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πριν συμμαχήσει πέρυσι με τον νυν πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι έστειλε την 8η Αυγούστου οδηγίες στους νομάρχες και τους διευθυντές της αστυνομίας ζητώντας να ενταθούν οι έλεγχοι στις παραλίες και στα ιστορικά κέντρα των πόλεων της χώρας.

Η πρωτοβουλία του Αλφάνο προκάλεσε, εκτός από αντιδράσεις για τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, ενστάσεις και επί της ουσίας. Εθελοντικές οργανώσεις όπως η καθολική Caritas έκαναν λόγο για λάθος αντιμετώπιση, κρίνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες (συχνά παράνομοι, και οι ίδιοι θύματα λαθρεμπόρων), αλλά οι μαφίες που κινούν τα νήματα του παρεμπορίου στη χώρα.

Βουλευτές και γερουσιαστές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος όπως ο Λουίτζι Μανκόνι θεωρούν ότι η κίνηση του υπουργού εσωτερικών εμπνέεται και από μια ρατσιστική αντιμετώπιση του φαινομένου: αυτό «δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί απαράδεκτο», τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων της ιταλικής αστυνομίας πάντως δεν υπάρχει διαθέσιμο το ανθρώπινο δυναμικό για να εφαρμοστεί το σχέδιο του Αλφάνο.

Ερωτηθείς εάν «η 12η Αυγούστου είναι η λάθος ημερομηνία για την έναρξη μιας θερινής εκστρατείας κατά του παραεμπορίου», ο Αντζελίνο Αλφάνο απάντησε ότι «θα γίνει μια πρώτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά η εκστρατεία προς υπεράσπιση του 'Made in Italy' θα διαρκέσει τουλάχιστον δώδεκα μήνες».

Τα προϊόντα απομίμησης και γενικώς η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας χαρακτηρίζεται σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου 2013 ως την 30ή Ιουνίου 2014 δεσμεύθηκαν 87,5 εκατ. προϊόντα απομίμησης και συνελήφθησαν 655 πρόσωπα για τέτοιες υποθέσεις...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: