1.8.14

Χρεοκοπούν την Αργεντινή για να στείλουν μήνυμα...

argentini-gupes
Σε χρεοκοπία οδηγούν την Αργεντινή τα αρπακτικά funds, τα οποία απέκλεισαν οποιαδήποτε πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, απαξιώνοντας την...
πρόταση που εισηγήθηκε, την ύστατη στιγμή, η Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής (Adeba) να αγοράσει τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους, έναντι του τιμήματος το οποίο διεκδικούσαν – παρότι η κίνηση αυτή τους διασφάλιζε απόδοση 1.600%. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τα funds δεν ενέργησαν αποκλειστικά και μόνο για την επίτευξη της δικής τους κερδοφορίας, αλλά ότι κινήθηκαν κατόπιν υπόδειξης από τα πλέον κερδοσκοπικά κομμάτια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

argentini

Ενώ τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα προστασίας έναντι των πιστωτών τους, στα κράτη αποκλείεται αυτή η δυνατότητα, καθώς το διεθνές κανονιστικό σύστημα δεν καλύπτει την περίπτωσή τους. Στην έλλειψη δημιουργίας πλαισίου προστασίας των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων έχει συμβάλει η σταθερή άρνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από τις έντονες πιέσεις των μεγάλων τραπεζών της Wall Street.
Με τον τρόπο αυτό, οι «γύπες» και στο σύνολό του ο χρηματοπιστωτικός τομέας, στέλνουν μήνυμα προς όλες τις υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη, ότι οφείλουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, όπως ορίζουν οι συμφωνίες. Επίσης, ότι θα πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη μονομερούς αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος». Ο χρόνος αποστολής του μηνύματος δεν είναι τυχαίος, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που ο πλανήτης είναι υπερχρεωμένος, εξαιτίας κυρίως της πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων να διασώσουν τις τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων.
Από τι θα επηρεαστεί η έκταση των επιπτώσεων
Η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με τους πιστωτές της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της. «Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.
Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη συμφωνία της με τα κερδοσκοπικά ταμεία θα παραβίαζε μία ρήτρα που υπήρχε στα αναδιαρθρωμένα (κουρεμένα) ομόλογά της, με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της. Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία. Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι ελπίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή λύση πριν από την ημερομηνία αυτή μεταξύ των πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και ιδιωτικών φορέων. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bulltick Capital Markets με έδρα το Μαϊάμι, προβλέποντας ότι μία χρεοκοπία θα οδηγούσε την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση 2% αντί του 1% που ήταν η μέση πρόβλεψη της αγοράς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: