20.8.14

Ο θάνατος επέστρεψε στη Γάζα...

gazaza 
Θνησιγενής αποδείχτηκε και η νέα 24ωρη εκεχειρία στη Γάζα, αφού περίπου οκτώ ώρες πριν από το τέλος της το Ισραήλ όχι μόνο ξανάρχισε τον βομβαρδισμό της Λωρίδας, αλλά απέσυρε και τους ...
μεσολαβητές του από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν στο Κάιρο.
Έξι άνθρωποι, μεταξύ τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα (Τετάρτη) το πρωί σε ισραηλινή επιδρομή, στόχος της οποίας ήταν να πλήξει σπίτι στο Ντέιρ ελ-Μπάλαχ της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 32χρονος άνδρας, τρία από τα παιδιά του και η γυναίκα του που ήταν έγκυος. Ένας ακόμη άνδρας -ο θείος των παιδιών- σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό αυτό.
Νεκρές η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού επικεφαλής της Χαμάς
Η σύζυγος και η κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντεΐφ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής την Τρίτη το βράδυ στη Γάζα, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο εξόριστος Μούσα Αμπού Μαρζούκ που θεωρείται ο νούμερο δύο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με η μοίρα του Μοχάμεντ Ντεΐφ που θεωρείται ως ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης.
Νωρίτερα ο Μαρζούκ είχε πει ότι στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. Όπως ανέφερε ο Μαρζούκ το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ» αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι που όπως αποδείχτηκε ήταν η σύζυγος και η κόρη του Ντεΐφ.


Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, απείλησε την Τετάρτη να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την παραβίαση της εκεχειρίας
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου απέρριψε την Τετάρτη τους παλαιστινιακούς ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι η εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας «έκανε τη συνέχιση των συνομιλιών αδύνατη».
Ο Μαρκ Ρεγκέβ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου απάντησε στις κατηγορίες του παλαιστίνιου διαπραγματευτή Αζάμ αλ-Αχμέντ ότι το Ισραήλ οδήγησε τις συνομιλίες σε αποτυχία καθώς απέσυρε τους διαπραγματευτές του από την Αίγυπτο, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας.
Τα πρώτα θύματα
Ένα κοριτσάκι 2 ετών και μια γυναίκα είναι οι πρώτες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Το νήπιο και η γυναίκα σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ χθες, Τρίτη, ενώ συνολικά υπήρξαν 35 αεροπορικές επιδρομές.
Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν τα περίχωρα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν περιοχές στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, επειδή φοβούνται μια επανάληψη των ισραηλινών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε εκατοντάδες κατοίκους της Γάζας φορτωμένους με σακίδια και στρώματα να φεύγουν από την Σετζάγια προκειμένου να βρουν καταφύγιο στα σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων.
Η Σετζάγια, ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, βρίσκεται δίπλα στην ισραηλινή μεθόριο και είχε καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αυτόπτες μάρτυρες είδαν χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ και μάλιστα αφού άκουσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις.
gaza1
Τρεις ρουκέτες από την Παλαιστίνη έπληξαν το Ισραήλ
Τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν την Τρίτη το νότιο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όπως είχε προειδοποιήσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, η χώρα του παρέμεινε έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και να απαντήσει «δυναμικά» σε περίπτωση ρίψης ρουκετών από τους Παλαιστίνιους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να απαντήσει στις ρίψεις ρουκετών, όπως ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να πλήξει «τρομοκρατικούς στόχους» στη Γάζα.
Από την πλευρά της, μία εκπρόσωπος του στρατού είχε δηλώσει ότι οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτό χώρο κοντά στην πόλη Μπεερσέμπα και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Μάρτυρες από την πόλη της Γάζας είπαν ότι άκουσαν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον παλαιστινιακό θύλακα.
gazasoldiers
Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την παραβίαση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και επέρριψε την ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό που συνέβη σήμερα, καταδικάζουμε την επανάληψη της εκτόξευσης ρουκετών και, όπως έχουμε πει, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έναντι των επιθέσεων αυτών», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: