6.8.14

Τι οδήγησε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση;...


Μετά από έναν μήνα βίαιων χερσαίων επιθέσεων και βομβαρδισμών που άφησαν πίσω τους πάνω από 1.800 νεκρούς - κυρίως άμαχους - το Ισραήλ απέσυρε...
τα στρατεύματα του από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της τριήμερης κατάπαυσης πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς στο Κάιρο για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία. Η εκεχειρία έρχεται μετά από διεθνή κατακραυγή και πλήθος διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για τη σφαγή που συντελέστηκε από το στρατό του Νετανιάχου στη Γάζα.
Γιατί όμως το Ισραήλ  αποφάσισε τώρα να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός; «Αποστολή εξετελέσθη. Έχουμε καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς που οδηγούν  από τη Γάζα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι πλέον πιο ασφαλές», διατράνωσε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Είναι όμως αυτός ο λόγος; Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν δυο ημέρες ο Νετανιάχου δήλωνε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ακόμη κι αν καταστραφούν όλες οι σήραγγες της Χαμάς.
Μιλώντας στο Democracy Now ο ειδικός αναλυτής και συγγραφέας Norman Finkelstein εκτιμά ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λειτουργεί με δυο περιορισμούς κι αυτοί είναι, πρώτον, η διεθνής πίεση και δεύτερον η εσωτερική πίεση που δέχεται καθώς η κοινή γνώμη  του Ισραήλ δεν αποδέχεται μεγάλο αριθμό  θανάτων στρατιωτών.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: