10.8.14

Σκότωσαν τον «παραμυθά» της Γάζας...


Μια βαθιά θλίψη κάλυψε χιλιάδες σπίτια στα παλαιστινιακά εδάφη όταν έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ σκότωσε τον Μοχάμεντ Αλαρίρ κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού βομβαρδισμού στη Γάζα.
Για τους περισσότερους από εμάς ήταν απλώς ακόμη ένα...
όνομα στη λίστα των σχεδόν 2.000 θυμάτων του Ισραήλ. Για τους Παλαιστίνιους όμως, και κυρίως για δεκάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα, ήταν το αγαπημένο τους… κοτόπουλο. Ο Μοχάμεντ φορούσε καθημερινά μια τεράστια κίτρινη στολή και πρωταγωνιστούσε στους «Πρωτοπόρους του Αύριο», την πιο δημοφιλή παιδική σειρά του δικτύου Al Aqsa το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η είδηση όμως που προκάλεσε βαθιά θλίψη στα παιδιά της Γάζας, αντιμετωπίστηκε με πανηγυρισμούς από αρκετούς δημοσιογράφους στο Ισραήλ. «Πέθανε το κοτόπουλο-δολοφόνος της Χαμάς» έγραψε ένας από αυτούς, αφιερώνοντας στον Μοχάμεντ όχι έναν επικήδειο, αλλά έναν λίβελο για τις παιδικές εκπομπές του Al Aqsa, το οποίο κατηγορούσε ότι σπέρνει το μίσος για τους Ισραηλινούς.

Οι «Πρωτοπόροι του Αύριο» αποτελούσαν πράγματι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες εκπομπές της αραβικής τηλεόρασης και είχαν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Οι παρουσιαστές της καλούσαν συχνά στο στούντιο παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών, ενώ παλαιότερα έρχονταν ακόμη και παιδιά «μαρτύρων» που είχαν σκοτωθεί πραγματοποιώντας βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Το Al Aqsa είχε δεχτεί επικρίσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά ακόμη και από την Disney, το τμήμα marketing της οποίας συνειδητοποίησε με φρίκη ότι ένας από τους πρωταγωνιστές ντυνόταν Μίκι Μάους και μιλούσε για το δικαίωμα ένοπλης αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Προφανώς το αν η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί το πιο φρικτό πρόσωπο της προπαγάνδας της Χαμάς εξαρτάται από την ευρύτερη θεώρηση που έχει κανείς για το Μεσανατολικό. Για όσους θεωρούν ότι η σφαγή στη Γάζα είναι ένας «κύκλος αίματος» για τον οποίο ευθύνονται εξίσου και οι δυο πλευρές, οι «Πρωτοπόροι του Αύριο» είναι ένα «δηλητήριο» που εγχέεται στο αίμα των παιδιών. Οσοι θεωρούν ότι ο παλαιστινιακός λαός ζει υπό στρατιωτική κατοχή και αντιμετωπίζει τα συνεχή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, η ίδια εκπομπή ίσως να θυμίζει περισσότερο τον δικό μας «Μικρό Ηρωα» που σκότωνε τους φασίστες στρατιώτες του Χίτλερ. Πόσες γενιές παιδιών άλλωστε δεν μεγάλωσαν σε όλο τον κόσμο διαβάζοντας κόμικς και βλέποντας κινούμενα σχέδια στα οποία οι αγαπημένοι τους ήρωες σκότωναν ξένους εισβολείς…

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Αρη Χατζηστεφάνου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: