1.8.14

Σε έξαρση η μαύρη εργασία στην Κρήτη...

Σε έξαρση η μαύρη εργασία στην Κρήτη
Η μαύρη εργασία συνεχίζει να ανθεί στην Κρήτη. Αυτό επιβεβαιώνεται και με τα νέα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το μήνα Ιούνιο από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι φορείς στην Κρήτη.
Μόνο τον Ιούνιο, οι ...
παράνομοι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, κατά το μήνα Ιούνιο του 2014, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έγιναν έλεγχοι σε 144 επιχειρήσεις με 379 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 41 (ποσοστό 10,82% αδήλωτων εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων).
Ακολουθεί το Ρέθυμνο στο οποίο έγινε έλεγχος σε 109 επιχειρήσεις με 855 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 3 (ποσοστό 0,35%).
Στο Ηράκλειο έγινε έλεγχος σε 98 επιχειρήσεις με 309 εργαζομένους και βρέθηκαν αδήλωτοι οι 29 (ποσοστό 9,39%).
Στο Λασίθι έγινε έλεγχος σε 96 επιχειρήσεις με 1.050 εργαζομένους και βρέθηκαν 37 αδήλωτοι (ποσοστό 3,52%).
Σε επίπεδο Κρήτης κατά τον Ιούνιο έγινε έλεγχος σε 47 επιχειρήσεις και οι 101 βρέθηκε να έχουν αδήλωτους εργαζομένους, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στο 1.428.704 ευρώ.
Σε όλη την Κρήτη, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014, έγινε έλεγχος σε 1.678 εργαζομένους και βρέθηκαν 179 με αδήλωτους (ποσοστό 10,67%). Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φτάνουν τα 2.739.791 ευρώ.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι, κυρίως, δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια, αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σε δήλωσή του σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με το νέο ενοποιημένο και εντατικό τρόπο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας για το μήνα Ιούνιο 2014, ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

 cretapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: