11.8.14

Τουρκία: Τα περίεργα των προεδρικών εκλογών

Μπορεί η υπεροχή του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ήταν αναμενόμενη στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, όμως, τα...
περίεργα που σημειώθηκαν έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στην εκλογική μάχη.

Από τη μία τα μολύβια που έφεραν χαραγμένο το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού της Τουρκίας και διανέμονταν στους πολίτες, στον αιωνόβιο ψηφοφόρο, πολλά ήταν τα παράξενα των χθεσινών εκλογών, όπως τα μεταφέρει η τουρκική Hurriyet.

Την πρωτιά καταλαμβάνει δικαιωματικά στα περίεργα ο 101 ετών Μεχμέτ Εσέν, από την επαρχία Σιιρτ, ο οποίος παρά την ηλικία του φρόντισε να δώσει το «παρών» στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του και να ψηφίσει τον υποψήφιο της προτίμησής του.

Μάλιστα, για όσους μπορεί να αμφιβάλουν για την ηλικία του, η ταυτότητα που έδωσε στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ως ημερομηνία γέννησης την 6η Ιουνίου του 1913.

Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει πως ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος είχε εμπλακεί στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με τις μίζες των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παραλίγο να πέσει από το μπαλκόνι από όπου ο πατέρας του απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του μετά τα αποτελέσματα.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μπιλάλ φαίνεται να χάνει την ισορροπία του και να σκοντάφτει, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη φρουρά του πρωθυπουργού και πλέον προέδρου της χώρας.

Παράλληλα, στα περίεργα συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι ψήφισαν ακόμα και… νεκρούς. Όπως αναφέρει το κείμενο, αρκετοί ήταν οι ψηφοφόροι που θέλησαν να στείλουν ένα μήνυμα και στους τρεις υποψηφίους των εκλογών, με αποτέλεσμα στο ψηφοδέλτιο να εντάξουν και φωτογραφίες είτε γνωστών τραγουδιστών της χώρας είτε πρώην πρωθυπουργών. Ανάμεσά τους ο θρύλος της μουσικής που είχε ξεχωρίσει για τη φωνή και τη θηλυπρέπειά του, Ζεκί Μουρέν και ο πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν. Στα 700.000 άκυρα ψηφοδέλτια που εντοπίστηκαν, υπήρχαν και συνθήματα υπέρ των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί, καθώς και φωτογραφίες του ποδοσφαιριστή της Μπεσίκτας, Ντεμπά Μπα.

Περίεργο, όμως, αποτελεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην γενέτειρά του, όπου άγγιξε το 92%, αλλά στην επαρχία Σιντσίκ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου κατάφερε να αποσπάσει το 96% των ψήφων.

Εντούτοις, παράξενη κρίθηκε από πολλούς και η παρουσία του προέδρου του Κιργιστάν, Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Ερντογάν στο μπαλκόνι από όπου πραγματοποίησε την επινίκια ομιλία του...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: