17.8.14

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Φέργκιουσον...

φωτ:NBC 

Με καπνογόνα προσπάθησε η αστυνομία να διαλύσει τους περίπου 150 διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφισαν την απόφαση του κυβερνήτη του Μιζούρι να απαγορεύσει την κυκλοφορία το Σάββατο το βράδυ στο προάστιο Φέργκιουσον, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ...
περαιτέρω ταραχές, οι οποίες μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία 18χρονου αφροαμερικανού από αστυνομικούς.
 
 Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σάββατο στο προάστιο Φέργκιουσον ωστόσο τη νύχτα αστυνομικοί και διαδηλωτές -που αψήφισαν την απόφαση- συγκρούστηκαν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές λεηλάτησαν ένα μίνι-μάρκετ ποτών και τροφίμων όπου ο δολοφονημένος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέι Νίξον δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν εκ νέου σε βίαιες εκδηλώσεις αφότου "μικρές ομάδες βγήκαν στους δρόμους με την πρόθεση της διάπραξης εγκλημάτων θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες" και έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση. Τόνισε ότι η απόφασή του δεν αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι διαδηλωτές, αλλά να "προστατεύσει όσους πνίγουν τη φωνή του λαού με τις πράξεις τους".

Η ένταση στην μικρή πόλη αναζωπυρώθηκε αφότου η τοπική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός αφροαμερικανός ήταν ύποπτος κλοπής λίγο πριν από τη δολοφονία του. Όμως ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον παραδέχθηκεότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μπράουν δεν γνώριζε ότι ο νεαρός αφροαμερικανός ήταν ύποπτος για ληστεία και ότι τον πυροβόλησε αφότου του ζήτησε να απομακρυνθεί από το δρόμο.Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή δεν υπάρχει καμία σύνδεση της δολοφονίας με την υποτιθέμενη ληστεία.

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ που εκπροσωπεί την οικογένεια του νεαρού αφροαμερικανού ανέφερε ότι οι οικείοι του Μπράουν είναι οργισμένοι από την προσπάθεια της αστυνομίας να σπιλώσει τη μνήμη του νεαρού. Σήμερα ο ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων αιδεσιμότατος Αλ Σαρπτον αναμένεται να ηγηθεί πορείας στο Φέργκιουσον την Κυριακή στο πλάι της οικογένεια του Μάικλ Μπράουν.

Οι διαδηλωτές στο Φέργκιουσον είναι επίσης εξοργισμένοι για την απόφαση της αστυνομίας να χαρακτηρίσει τον Μπράουν ύποπτο κλοπής ενώ ταυτόχρονα κρατά μυστικές τις φωτογραφίες του δράστη αστυνομικού και άλλες πληροφορίες γι’ αυτόν.

Στο προάστιο του Σεντ Λούις βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 40 πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας του FBI που ερευνούν πόρτα-πόρτα αναζητώντας μαρτυρίες για τις συνθήκες της δολοφονίας του νεαρού αφροαμερικανού.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: