14.8.14

Η φαιδρά ροδακινέα…

Πολλοί μπορεί να παραξενεύτηκαν με τον χθεσινό τίτλο της «Εφ.Συν.» («Η κυβέρνηση της φαιδράς ροδακινέας»). Μερικοί ενδεχομένως να τον βρήκαν σκληρό, άδικο και υπερβολικά αντιπολιτευτικό.

Η αλήθεια είναι ότι...
και εμείς προβληματιστήκαμε για λίγο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, μηδέ των πρωτοκλασάτων εξαιρουμένων, λένε και κάνουν πράγματα που όχι μόνο τον δικαιολογούν, αλλά κάποιες φορές τον κάνουν να φαίνεται κατώτερος των περιστάσεων.

Για παράδειγμα: Πώς να χαρακτηρίσεις μια κυβέρνηση που, ενώ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την πολιτική των Βρυξελλών και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, ελπίζει ότι θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο του Πούτιν, με το σκεπτικό ότι το «ξανθό γένος» θα βοηθήσει τη χειμαζόμενη Ελλάδα; Ακόμη και άσχετος να είσαι με την εξωτερική πολιτική ή φανατικός οπαδός της συγκυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι οι επιλογές μιας χώρας που βρίσκεται σε σύγκρουση με άλλες μπορεί να επηρεαστούν από νεφελώδη σχήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν και τα οποία στην περίπτωση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη, κι ας νομίζουμε το αντίθετο.

Αλλά ας δεχθούμε ότι η κυβέρνηση, πάνω στον πανικό της και πιεζόμενη από τους αγρότες που πλήττονται, λέει μια κουβέντα παραπάνω. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Και φαντάζομαι δεν θα είναι η τελευταία. Το βιογραφικό της είναι γεμάτο με βροντώδεις αστοχίες. Ωστόσο, όποια επιφύλαξη και αν είχα για την ευθυβολία του τίτλου μας, κατέρρευσε με πάταγο την ίδια μέρα, ακούγοντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο (αυτόν που θα παραιτηθεί αν μέχρι τα Χριστούγεννα δεν πέσουν οι τιμές στην αγορά) στην πρωινή εκπομπή του «Μέγκα». Τι είπε ο κύριος υφυπουργός; Οτι έχει βάσιμες υποψίες πως αυτό που συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ δεν ήταν μια επιπολαιότητα του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου, ούτε είχε να κάνει με τη χρήση λανθασμένου λογισμικού, όπως μας είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά ότι ήταν μια δόλια ενέργεια. Κάποιες σκοτεινές δυνάμεις, που φυσικά δεν τις κατονόμασε, έβαλαν το χεράκι τους και προκάλεσαν το κομφούζιο για να πλήξουν την κυβέρνηση, τώρα που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και τη βάζει στις λεωφόρους της ανάπτυξης (αυτά τα τελευταία δεν τα είπε έτσι ακριβώς, αλλά τα υπονοούσε). Πρόσθεσε, μάλιστα, με ιερή οργή, πως, αν είχε μπροστά του τον άθλιο συνωμότη, θα τον χαστούκιζε. Μικρή ποινή, πάντως, για έναν ουτιδανό που επιχείρησε να υπονομεύσει το κύρος της λαοφιλούς κυβέρνησης.

Ιδέα: Αφού εντοπίσουν στα γρήγορα τους δράστες (δεν μπορεί να είναι ένας) του οργανωμένου εγκλήματος, να τους βάλουν να φάνε όλα τα ροδάκινα που έχουν ξεμείνει στη χώρα και να τους υποχρεώσουν να τα πληρώσουν σε τιμή διπλάσια της αξίας τους. Ετσι και η ζημιά θα ισοφαριστεί και θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους αποπειραθούν στο μέλλον να σαμποτάρουν την κυβέρνηση. Εχουσι γνώσιν οι φύλακες. Σοβαρότητα δεν έχουν, αλλά δεν μπορείς να τα θέλεις όλα...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: