8.8.14

Τροπολογία για το σύμφωνο συμβίωσης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...

syriza
Τροπολογία που εισάγει ένα διευρυμένο Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο όχι μόνο δεν θα αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά θα θεσπίζει αυξημένα κληρονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα παρόμοια με ...
αυτά του γάμου (όχι όμως δικαίωμα τεκνοθεσίας), κατέθεσε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να εισαχθεί στο πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται επιτέλους για συζήτηση και ψήφιση στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής στις 26 και 27 Αυγούστου.
Το ερώτημα είναι αν θα δεχτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να κατατεθεί η τροπολογία για το Σύμφωνο Συμβίωσης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα. Αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το Νοέμβριο, που καταδίκαζε την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την άρση του αποκλεισμού με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επεξεργαστεί σχέδιο νόμου για ένα Σύμφωνο Συμβίωσης με διερυμένα δικαιώματα, που καταθέτει τώρα ξανά ως τροπολογία στο Αντιρατσιστικό).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διαβεβαίωνε αρχικά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου, στη συνέχεια όμως υπαναχώρησε έπειτα από την ισχυρή πίεση της Εκκλησίας και μερίδας βουλευτών της ΝΔ. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσιοποίησε επιστολή του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Σακελλαρίου, που με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ενημέρωνε την Επιτροπή πως αδυνατεί να υποβάλει σχέδιο δράσης για την άρση του αποκλεισμού των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, επικαλούμενος την ανάγκη να υπάρξει “σε βάθος μελέτη του εθνικού δικαίου”.
Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, πως «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ» για το σύμφωνο συμβίωσης.
Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου 21/144/ΑΣ 31201/25-7-2014 απάντησή του στην ερώτηση των Βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με αριθμό 728/3-7-2014, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή πως «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ» για το σύμφωνο συμβίωσης.
Η απραξία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε δεύτερη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά 162 ομόφυλων ζευγαριών, που ζητούν να καταδικαστεί η Ελλάδα όχι μόνο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και για διακρίσεις, αλλά και για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας με την προηγούμενη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: