4.8.14

Παρίσι και χαρτοφυλάκιο ...


Το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε την χώρα μας να είναι το πρώτο κράτος που θα επισκεφθεί με την καινούρια του ιδιότητα κρίνεται από την κυβέρνηση έως ιδιαιτέρως θετικό.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πριν πατήσει σε ελληνικό έδαφος δεν έκρυψε...
για ακόμα μια φορά τα συναισθήματα του για τη χώρα μας αλλά και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον Α. Σαμαρά αποκαλώντας τον «φίλο και συνάδελφο».

Στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε μια ουσιαστική συνάντηση και όχι εθιμοτυπική, από την οποία θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει μια σειρά από ζητήματα στον πρόεδρο της Κομισιόν όπως τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όπου για πρώτη φορά θα γίνουν εκτός ελληνικών συνόρων, τις φοροελεφρύνσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση ενόψει και του δύσκολου φθινοπώρου που έρχεται, αλλά και το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης που επιθυμεί να αναλάβει η χώρα μας και ο νέος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

Ο Α. Σαμαράς που στήριξε με σθένος την υποψηφιότητα Γιούνκερ αναμένει τη δημόσια στήριξη του προέδρου της Κομισιόν για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.

Άλλωστε ως πρόεδρος του Eurogroup ήταν από εκείνους που είχαν δεσμευτεί για το ελληνικό χρέος από την στιγμή που η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εμφανίζεται αποφασισμένος να εστιάσει στην ενίσχυση της ενδοευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνοχής κάτι που τόνισε τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετά την εκλογή του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει και την πρώτη συνάντηση του και με τον νέο Έλληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο στο γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αναλάβει ο Δ. Αβραμόπουλος το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης καθώς η ενέργεια που αποτελούσε εναλλακτική πρόταση έχει κλείσει.

Η μετανάστευση είναι ένα ζήτημα που η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά και υπό αυτή την έννοια διεκδικεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Εάν το εξασφαλίσει θα έχει ευθεία πρόσβαση στη λήψη των αποφάσεων και τη διανομή των κοινοτικών πόρων.

Τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης επιβεβαιώνει το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των τελευταίων ετών να ζητεί η Αθήνα από την Επιτροπή κονδύλια για τη θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της από τα οποία περνάει μεγάλος όγκος λαθρομεταναστών, πολλοί εκ των οποίων καταλήγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: