4.8.14

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για την κτηνωδία του Ισραήλ...


ΒΙΝΤΕΟ...
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και πλέον οι αντιδράσεις για τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών και τον αριθμό των Παλαιστηνιων νεκρών γίνονται όλο και πιο έντονες.

Φαίνεται ότι...
η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι ήταν η χθεσινή επίθεση – μία ακόμη – στο σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα, κτίριο στο οποίο αναζήτησαν καταφύγιο περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό, ενώ περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια από την πλευρά του Ισραήλ. Τόνισε μάλιστα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί για τα σημεία στα οποία βρίσκονται κτίρια του ΟΗΕ.

Ανησυχία του ΟΗΕ για τον αντισημιτισμό

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες επίσης καταδίκασε την επίθεση: «Βρίσκουμε ακατανόητο το γεγονός ότι τέτοια βίαια πράξη συνέβη ξανά. Έχουν περάσει μόλις τέσσερις ημέρες από όταν μεταφέραμε νεκρούς και τραυματίες που είχαν καταφύγει σε καταφύγιο του ΟΗΕ».
.



Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «συγκλονισμένη» από τον βομβαρδισμό ενός ακόμη σχολείου στον παλαιστινιακό θύλακα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερες προσπάθειες ώστε να μην σκοτώνονται στη Γάζα άμαχοι.

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους παραδέχθηκαν ότι έβαλαν εναντίον «ενός στόχου» κοντά στο σχολείο του ΟΗΕ. «Ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο τρεις τρομοκράτες του Ισλαμικού Τζιχάντ που επέβαιναν σε ένα μηχανάκι κοντά στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις «εξετάζουν τις συνέπειες που είχε αυτό το πλήγμα».

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί σε μία ημέρα

Από το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 118 άνθρωποι μόνο την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή Ράφα εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ, δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού νεκρών και τραυματιών που δέχθηκε.
Επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία κήρυξε το Ισραήλ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεκάι ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να κηρύξει για σήμερα επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, προκειμένου οι Παλαιστίνιοι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να είναι σε θέση να επιστρέψουν εκεί.

Ο Ισραηλινός στρατηγός είπε ότι η εκεχειρία θα ισχύσει από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) στη Γάζα, εκτός από την περιοχή ανατολικά της πόλης Ράφα. Ο Μορντεκάι δεν παρέλειψε να ανακοινώσει πως σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 23χρονου Χαντάρ Γκόλντιν, για τον οποίο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχασε τη ζωή του την Παρασκευή μετά από σύγκρουση με μαχητές της Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο περιστατικό έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμη στρατιώτες του Ισραήλ, ενώ αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 23χρονος στρατιωτικός είχε απαχθεί από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Συνεχίζονται χωρίς το Ισραήλ οι διαβουλεύσεις

Ενώ η ισραηλινή πλευρά έχει με κάθε τρόπο καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αξιωματούχους της Χαμάς, στο Κάιρο συνεχίζονται οι συζητήσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Όπως έγινε γνωστό, οι αντιπρόσωποι των Παλαιστινίων συμφώνησαν χθες στο σύνολο των αιτημάτων που θέτουν, ένα από τα οποία είναι η άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Πιο συγκεκριμένα, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ζητά μεταξύ άλλων:

- την κήρυξη εκεχειρίας
- την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα,
- τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας και
- το άνοιγμα των μεθοριακών διαβάσεων.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της ζώνης αλιείας στα 12 ναυτικά μίλια και η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ. Οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές αναμένεται να μεταφέρουν τα αιτήματα αυτά στην ισραηλινή πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: