19.8.14

Τα ροδάκινα της… ελεημοσύνης...

rodakina"Ψίχουλα" τα οποία... βαφτίζονται αποζημιώσεις δίνει τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση στους αγρότες οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα τους .
         
Στο μέσον του εμπορικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας παραμένει εγκλωβισμένη η Ελλάδα, μετρώντας τις...
"απώλειες" από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, ενώ το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. επιχειρεί με πενιχρές αποζημιώσεις να κατευνάσει την ανησυχία και την οργή των Ευρωπαίων αγροτών και η Μόσχα να μετριάσει τις συνέπειες στην οικονομία της από την απαγόρευση εισαγωγής τροφίμων.

Στα 125 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες (Δευτέρα) τη λήψη μέτρων ύψους 125 εκατ. ευρώ για να στηριχθεί μέρος των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη ανώριμα», κάτι που σημαίνει πως η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.

«Δεν εξαιρούνται οι ροδακινοπαραγωγοί»

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Αυγούστου η Ε.Ε. θα παρουσιάσει στα Κράτη-Μέλη σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα μετά το ρώσικο εμπάργκο. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι δεν εξαιρούνται οι ροδακινοπαραγωγοί, με αφορμή τα μέτρα που σήμερα ανακοινώθηκαν για ορισμένα ευπαθή οπωρολαχανικά και προκάλεσαν ανησυχία στους ροδακινοπαραγωγούς, καθώς δεν υπήρξε αναφορά στα εν λόγω προϊόντα.

Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών

Σήμερα, Τρίτη, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές με προορισμό τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων. Πρόκειται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.

Άμεση και δυναμική διεκδίκηση επιπρόσθετων πόρων από την ΕΕ, ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Την ανάγκη οι υπεύθυνοι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών να κινηθούν δυναμικά και άμεσα υπογραμμίζει ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Στόχος, να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την Ε.Ε. ως αποζημίωση για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδάκινων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου σήμερα πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του Σύριζα το απόγευμα.

"Παράθυρο" στο εμπάργκο αναζητά η Μόσχα

Η Ρωσία θα επιτρέψει να γίνονται εισαγωγές επεξεργασμένων τροφίμων από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Οι επεξεργασμένες αυτές τροφές παράγονται από πρώτες ύλες που προέρχονται από κράτη της Δύσης. Με το ρωσικό εμπάργκο να βρίσκεται σε ισχύ, φαίνεται πως η Μόσχα αναζητά τρόπους να εισάγει έμμεσα προϊόντα από τη Δύση, αφού ο ρωσικός αγροδιατροφικός τομέας δεν μπορεί να ικανοποιήσει παραπάνω από το 60% των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Η ρωσική κυβέρνηση, δυσκολεύεται τις τελευταίες ημέρες να ελέγξει τις συνεπακόλουθες αυξήσεις τιμών, αφού το 50% της ζήτησης του γάλακτος, των θαλασσινών, του βοδινού κρέατος και των τυροκομικών καλυπτόταν από τις εισαγωγές.

Οι τρεις αυτές χώρες – Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία – δημιούργησαν μία τελωνειακή ένωση, με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων οικονομικών δεσμών και ανταλλαγών προϊόντων μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι ελπίζει σε σύντομη κατάργηση του ρωσικού εμπάργκο. Πάντως, ο Μεντβέντεφ έχει δώσει εντολές για την αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγέων τροφίμων, προκειμένου οι Ρώσοι καταναλωτές να μην πληγούν από ελλείψεις ή ανατιμήσεις.

Από την πλευρά τους, η Λευκορωσία και το Καζακστάν ανέφεραν πως θα συνεχίσουν να εισάγουν τα απαγορευμένα από τη Ρωσία προϊόντα...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: