15.8.14

"Δεν είμαστε ναζί, αλλά…"...

Xrisi-AugiΗ άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ουγγαρία είναι το θέμα πολυσέλιδης έκθεσης, την οποία συνέταξε η...
αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights First.
         
«Η άνοδος των κομμάτων του μίσους στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα και για ποιο λόγο οφείλει να ενδιαφερθεί για το φαινόμενο αυτό η Αμερική». Με αυτή τη φράση ξεκινάει η πολυσέλιδη έκθεση της οργάνωσης Human Rights First που καλεί τις ΗΠΑ να αποτελέσουν τον φάρο και την πηγή έμπνευσης για όσους αναζητούν υποστήριξη στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν είναι απλώς μια ηθική υποχρέωση αλλά μια κρίσιμη εθνική υποχρέωση. Η Αμερική θα δυναμώνει όταν οι πράξεις και οι πολιτικές της ταιριάζουν με τις διακηρυγμένες αξίες της», αναφέρει στην εισαγωγή της η έκθεση, η οποία στέκεται κυρίως στις δύο «προβληματικές» δυτικές χώρες με τα έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά και τα εγκλήματα μίσους: την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Η οργάνωση αναλύει τους τρόπους της τριαντάχρονης δράσης της εκεί όπου παραβιάζονται οι κανόνες δικαίου, συμβάλλοντας με τις καταγραφές και την πίεση που ασκούν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα μέλη της στην προστασία προσφύγων, στη μάχη κατά των βασανιστηρίων και στην υπεράσπιση των μειονοτήτων.

Στις 130 σελίδες της έκθεσης, η οποία συντάχθηκε ύστερα από συχνές επισκέψεις και συνομιλίες με Ούγγρους και Έλληνες θεσμικούς παράγοντες αλλά και απλούς πολίτες, υπάρχουν αναλυτικές καταγραφές των φρικιαστικών ρατσιστικών εγκλημάτων από τις ναζιστικές συμμορίες στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα.

Εκτενείς αναφορές στον τρόπο επιβολής ή μη της δικαιοσύνης και στις κρατικές συμπεριφορές απέναντι στα ναζιστικά φαινόμενα. Υπάρχουν αναφορές για το πώς έφτασε να εκπροσωπείται το ρατσιστικό μίσος και η βία στην Ευρωπαϊκή Βουλή και το πώς ακόμα και το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν αντιδράει στην αντισημιτική μανία του Γιόμπικ και της Χρυσής Αυγής.

Η έκθεση αναφέρεται ακόμα στον ευρωσκεπτικισμό που καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές στο όνομα των εθνικών χαρακτηριστικών και ήδη πλαισιώνεται από τη ρητορική του μίσους από τα δύο συγκεκριμένα ναζιστικά μορφώματα.

Η οργάνωση επιμένει στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού που επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις αλλά και την κρυφή αρωγή στις ρατσιστικές πρακτικές από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν που επιθυμούν τη διάλυση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ποια είναι η Human Rights First

Η Human Rights First («Πρώτα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα») είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Ιδρύθηκε το 1978 ως «Επιτροπή Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και έχει πλούσιο έργο στην υπεράσπιση των προσφύγων, την ανάδειξη των εγκλημάτων πολέμου και την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους.

Στόχος της οργάνωσης είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις των χωρών και πρώτα από όλα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσουν πλήρως τις διεθνείς συνθήκες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το διεθνές της κύρος η οργάνωση το αντλεί από τις καμπάνιες που έχει διεξαγάγει για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από την Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ μέχρι τα Βαλκάνια και τη Ρουάντα.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της οργάνωσης στρέφεται και στον έλεγχο της πολιτικής των ΗΠΑ, ειδικά για τα δρακόντεια μέτρα που κυριάρχησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης και κυρίως των προτροπών της οργάνωσης προς τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, όπου το φαινόμενο έχει εκρηκτικές διαστάσεις, θα υπάρχει την προσεχή Δευτέρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο μεταξύ, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ...
Άντα Ψαρρά
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: