19.8.14

Η Παναγιά δεν… ήταν μαζί τους...

Η αργία και δεν βοήθησε κυβερνητικά στελέχη να αποφύγουν τις παραφωνίες στα πλέον «καυτά» πολιτικά μέτωπα και, διά της απουσίας Σαμαρά και Βενιζέλου, συνέβαλε να...
ατονήσουν οι επικοινωνίες των επιτελείων τους.

Εικόνα πλήρους απορρύθμισης δίνει η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου. Η επάνοδος στην καθημερινότητα συνοδεύτηκε από νέα φάλτσα των κυβερνητικών στελεχών σχεδόν σε όλα τα ανοιχτά προβλήματα, από τον ΕΝΦΙΑ και την τύχη του ΟΑΕΔ μέχρι την αδράνεια της Ε.Ε. στο θέμα των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών. Οι διορθώσεις εν τέλει αποδεικνύονται δυσκολότερες απ' όσο αρχικά φαινόταν και οι επικοινωνιακές γκάφες διαδέχονται η μία την άλλη.

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται και τείνει να γίνει χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, καθώς οι πληροφορίες για την επιμήκυνση των δόσεων, υπό την αίρεση μάλιστα της τρόικας, συντηρούν την κοινωνική ανησυχία, η οποία μεταφέρθηκε το εορταστικό τριήμερο στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές της κυβέρνησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «μεγάλο αυτογκόλ που έχει ήδη βαρύ πολιτικό κόστος» (συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης δήλωσε ότι «ο φόρος αυτός πρέπει να περάσει στις περιφέρειες και τους δήμους» (ΑΝΤ1), παρότι περιφέρειες και δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Παρόμοια αμηχανία έδειξαν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και οι βουλευτές της Ν.Δ., με τη Φωτεινή Πιπιλή να δηλώνει (Mega) ότι «αντί για χρόνια στις γιορτές πολλά, ακούμε υβρεολόγιο για όσους έφτιαξαν αυτό τον νόμο», ενώ ο Ι. Τζαμτζής τόνισε ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη «να αποσύρει τις άδικες διατάξεις». Οσον αφορά το πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη».

Μετά το μεσημέρι, όμως, ακολούθησε και δεύτερο μπαράζ αντιδράσεων, εξ αφορμής της απόφασης της Ε.Ε. για τις αποζημιώσεις παραγωγών, χωρίς καμία αναφορά στους ροδακινοπαραγωγούς. Ο Ι. Τζαμτζής έστειλε και άλλη επιστολή, αυτήν τη φορά στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ζητώντας εξηγήσεις, και μάλιστα σε αυστηρό ύφος. Επικαλείται μάλιστα προηγούμενες διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και ζητάει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει οι παραγωγοί της Μακεδονίας. Η καθυστερημένη διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου -πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση της Ε.Ε.- επέτεινε τον εκνευρισμό στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο υπουργός Γ. Καρασμάνης εμφανιζόταν καθησυχαστικός στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη κατέθετε ερώτηση προς την Ε.Ε.

Η απουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου είχε ως αποτέλεσμα να ατονήσουν και οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στους συνεργάτες των δύο αρχηγών. Η συνεννόηση χθες θύμιζε το παιδικό παιχνίδι του σπασμένου τηλεφώνου. Και στο θέμα του ΟΑΕΔ, το ίδιο ακριβώς συνέβη μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», με το ΠΑΣΟΚ να στρέφεται κατά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος τελικά προχώρησε σε ανακοίνωση το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις πληροφορίες και κυρίως να συγκρατήσει το νέο πεδίο ενδοκυβερνητικών τριβών που άνοιξε.

Το κυβερνητικό πρόβλημα επέτεινε η κίνηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών να στείλει εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και στον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα για την καταβολή των αναδρομικών, δίνοντας μάλιστα προθεσμία τριών ημερών (μέχρι την Πέμπτη 21 Αυγούστου), διαφορετικά δηλώνουν ότι θα καταφύγουν σε νομικά μέτρα κατά του Δημοσίου αλλά και των ίδιων προσωπικά. Το τελεσίγραφο αιφνιδίασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος επιστρέφουν στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν γυρίσει οι στενοί τους συνεργάτες προκειμένου να συντονιστούν και να συντονίσουν το κυβερνητικό σχήμα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: