18.8.14

Στο ζενίθ η κατακραυγή 6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών για τον ΕΝΦΙΑ...

Στο ζενίθ η κατακραυγή 6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών για τον ΕΝΦΙΑΗ αγανάκτηση περισσότερων από 6 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρα (και για την ακρίβεια των 6.187.902 φορολογουμένων όλης της χώρας για τους οποίους εκδόθηκαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ) μετά τις πρωτοφανείς παλινωδίες, τα επικοινωνιακά κόλπα, τα λάθη και κυρίως την...
αβάσταχτη αφαίμαξη εισοδημάτων λόγω ΕΝΦΙΑ, έχει "θορυβήσει" την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί διαρκώς με "μπαλώματα" στον νέο φόρο (πέραν των όποιων αντιπερισπασμών της προσοχής της κοινής γνώμης επιχειρεί από το καυτό αυτό ζήτημα, πότε με εκδηλώσεις τύπου Αμφίπολη και πότε με πληροφορίες για υπόσχεση φοροελαφρύνσεων από του βήματος της ΔΕΘ κ.λπ.) να
περιορίσει κατά το δυνατόν τις διαρροές ψηφοφόρων από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στο να σχεδιάζει το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η διάρκεια της καταβολής των δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αντί δηλαδή να εξοφληθεί με καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης στις 30 Σεπτεμβρίου (και ενώ ήδη κάποιοι φορολογούμενοι για τον εν λόγω φόρο κατέβαλαν σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 58 εκατ. ευρώ), να υπάρξει επέκταση του χρονικού ορίου των δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο, μια και ό,τι έσοδο εισπράττεται έως τον Φεβρουάριο κάθε έτους, μπορεί εφόσον έχει βεβαιωθεί στο έτος που προηγήθηκε, να "μετρήσει, δημοσιονομικά στην προηγούμενη χρονιά. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να παραταθεί η διάρκεια καταβολής του ΕΝΦΙΑ ώς και τον Φεβρουάριο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το απόγευμα της 6ης Αυγούστου η επιβεβαίωση από του βήματος της Βουλής εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι οι 4.000 οικισμοί που βρίσκονται σήμερα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών και στους οποίους καταγράφηκε πληθώρα υπέρογκων φόρων με το νέο σύστημα επιστρέφουν "με εντολή Σαμαρά" στις αποτιμήσεις ακινήτων του 2013, διορθώνοντας το πρόβλημα.
Η κατακραυγή για τον ΕΝΦΙΑ έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα της εβδομάδας, όταν εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαπίστωσαν πως είτε παραμένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα είτε αδυνατούν να εισπράξουν επιστροφές φόρου εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται να χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ, παρ' ότι η πρώτη δόση του έχει "παγώσει" ώς τον Σεπτέμβριο.
Πολλοί φορολογούμενοι που πήγαν να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος πληροφορήθηκαν πως δεν το δικαιούνται, καθώς, μετά τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζονται μη ενήμεροι φορολογικά. Ωστόσο, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να τις συμψηφίσουν, καθώς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα έπρεπε να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ.
Αντίστοιχα, χωρίς φορολογική ενημερότητα έμειναν ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλησαν να την εκδώσουν ηλεκτρονικά, αφού το σύστημα δεν δέχθηκε το αίτημά τους, καθώς εμφανίζονται βεβαιωμένες οφειλές φόρου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: