12.8.14

Σε 12 εκατ.€ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο...

Σε 12 εκατ.€ η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκοΣε 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η πιθανολογούμενη απώλεια τζίρου από το ρωσικό εμπάργκο στα κυριότερα φρούτα που εξάγει η περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας.

Τα...
στατιστικά στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν και την πιθανολογούμενη ζημία σε ποσότητες (12.330.000 κιλά), περιλαμβάνονται σε επιστολή του αρμόδιου περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Στην επιστολή του, ο κ. Παυλίδης ζητά στα όποια μέτρα στήριξης παραγωγών ληφθούν, να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας, ενώ σημειώνει ότι το πλήγμα είναι μεγάλο για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, αφού η ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες φρούτων, που παράγονται στην περιοχή. Παράλληλα, σοβαρές είναι και οι παράπλευρες απώλειες σε εταιρείες συσκευασίας και μεταφοράς.

Σύμφωνα με τη συλλογή στοιχείων από την περιφέρεια, όλων των νομών της ΑΜΘ, τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα προς τη Ρωσία, με τις αντίστοιχες ποσότητες και τις πιθανολογούμενες ζημίες είναι: ακτινίδια (Καβάλα-Ξάνθη) 10.000 τόνοι, σταφύλια (Καβάλα) 1.200 τόνοι, ρόδια (Ξάνθη) 280.000 κιλά, καπνά (Ξάνθη) 420.000 κιλά και κεράσια (Κομοτηνή) 430.000 κιλά.

"Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία, σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας" υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Άμεσα θα απασχολήσει τους παραγωγούς και εξαγωγείς και το ακτινίδιο, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα φρούτα της ποικιλίας Hayward προσδιορίζεται γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light, ως πρώιμα, θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου.

"Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασί και το λάδι, που εξάγονται επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο" υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ορισμένα από τα φρούτα αποτελούν για παραγωγούς της περιοχής μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές. "Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες αποζημιώσεις" καταλήγει η επιστολή...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: