14.7.14

Next step καινούργιες απολύσεις στο Δημόσιο...


Μετά το ξεκαθάρισμα από τον υπ. Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης» και τις παραινέσεις του να «κοπεί» η συζήτηση περί εκλογών η κυβέρνηση ξεπερνώντας...
με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ περνά στο επόμενο. Ώρα ασφαλιστικών ταμείων λοιπόν αλλά και περικοπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Next step καινούργιες απολύσεις στο Δημόσιο.
Οι πρόωρες συντάξεις είναι αυτές που «θα πληρώσουν τη νύφη». Σύμφωνα με Τα Νέα «περικοπές σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ασφαλισμένων θα εξετάσει η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Τα σενάρια προβλέπουν είτε αύξηση έως δύο έτη του χρόνου συνταξιοδότησης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας είτε αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης».


Βραχνάς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, το ύψος των οποίων έφτασε τα 77 δισ. ευρώ. Πάντως η κατάσταση των Ταμείων των ασφαλιστικών φορέων είναι ακόμη χειρότερη καθώς οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα.


Εκτός των παραπάνω ακόμη 6.500 απολύσεις έρχονται στο Δημόσιο εντός του 2014 όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στην τελευταία συνάντηση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο με έμπορους, βιοτέχνες και εμποροϋπάλληλους που έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτών. Την Κυριακή που πέρασε δε η απεργία των εμποροϋπαλλήλων κρίθηκε ως επιτυχημένη καθώς λίγα ήταν τελικά τα καταστήματα που λειτούργησαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποδεικνύοντας ότι οι Κυριακές του καλοκαιριού θα είναι ιδιαίτερα θερμές.


Κυβέρνηση και πρωθυπουργός επιθυμούν να τα βρουν γρήγορα με την τρόικα για να δρομολογηθεί λύση για το χρέος έως τα τέλη του έτους που εκτιμούν ότι θα φέρει μια άνετη εκλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση την παραμονή της δικομματικής στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η τρόικα έχει δώσει τελεσίγραφο 60 ημερών και εννέα «σκληρά» προαπαιτούμενα μόνο και μόνο για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Η κυβέρνηση που ταλαιπωρείται στο εσωτερικό από το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ θα έχει να αντιμετωπίσει και την πολιτική επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δει εντός εβδομάδος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον «αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΗ βάζει πλώρη για... θάλασσες και ακτές.

Την Τετάρτη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον αιγιαλό, οργανώνοντας ανοιχτή συνάντηση διαλόγου στο Μουσείο Μπενάκη, με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα. Οι αιγιαλοί θα είναι το επόμενο μεγάλο μέτωπο που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θέλει να αναβάλει το ζήτημα για το φθινόπωρο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: