5.7.14

«Colpo grosso» Τσίπρα για τις 120 υπογραφές...

tsipras ko

Ένα προηγούμενο από το 2008 βγάζει από τη νομική φαρέτρα του ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπερβεί την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει δική του πρόταση δημοψηφίσματος και να αθροιστούν οι ψήφοι όλων των κομμάτων, ανεξαρτήτως των ...
προτάσεων που θα καταθέσουν.
Η Κουμουνδούρου, με άτυπη ενημέρωση, επικαλέστηκε παράδειγμα του 2008, κατά την συζήτηση για την κύρωση ή μη της ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις17/6/2008, σε ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Υπέρ του δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί 4 κόμματα, αλλά με... 4 διαφορετικές προτάσεις: το ΠΑΣΟΚ με 101 βουλευτές, του ΚΚΕ με 22 βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ με 14 βουλευτές και του ΛΑΟΣ με 10 βουλευτές.
Παρότι, λοιπόν, οι προτάσεις ήταν διαφορετικές και βασίζονταν επίσης σε διαφορετικό σκεπτικό, οι ψήφοι των κομμάτων είχαν αθροιστεί, το όριο των 120 υπογραφών είχε επιτευχθεί και είχε εισαχθεί η πρόταση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής.
 Διακομματικά παζάρια
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικαλεστεί αυτό το πολιτικό προηγούμενο, ενώ κορυφαία στελέχη του επισημαίνουν, σε κατ' ιδιάν συζητήσεις τους, ότι το προηγούμενο του 2008 ουσιαστικά δημιουργεί «δεδικασμένο» και αναγκάζει την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συζήτηση στη Βουλή. Αν ισχύσει το σκεπτικό του 2008 και αθροιστούν όλες οι ψήφοι των κομμάτων παρά την επιμονή του Περισσού να καταθέσει δική του πρόταση, τότε είναι εφικτό να φτάσει η πρόταση περί δημοψηφίσματος τους 120 βουλευτές, αφού θα αθροιστούν οι ψήφοι των 71 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των 13 της ΔΗΜΑΡ, των 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των 12 του ΚΚΕ (σύνολο 109 βουλευτές) και θα απομένει να βρεθούν 11 από τους ανεξάρτητους βουλευτές για να στηρίξουν την συγκεκριμένη πρόταση.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: