2.7.14

Τα σενάρια για την καταβολή στους ενστόλους...

Διαφορετικά σενάρια προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των ενστόλων εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπολογίζεται ότι το...
οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει κονδύλι ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και περίπου 200-250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση.

Πιο αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε νομοτεχνική μελέτη για το κόστος της απόφασης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εγκριθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2014 και αναμένεται να υπάρξει «μαύρη» τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί.

Σε συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ενώπιον των εκπροσώπων των ενστόλων ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως οι ένστολοι δέχονται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε βάθος χρόνου. Ζητούν, όμως, να επανέρθουν οι μισθοί και οι συντάξεις τους εδώ και τώρα στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Τώρα στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν εκ νέου το μισθολόγιο των ενστόλων και επεξεργάζονται σενάρια να μειώσουν το κόστος με τον συμψηφισμό με το κοινωνικό μέρισμα, τον συμψηφισμό με τις μισθολογικές προαγωγές που εξακολουθούν να καταβάλλονται αν και έχει ψηφιστεί το «πάγωμα» τους.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει τα διαφορετικά σενάρια στον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αφού λάβει έγκριση να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενστόλων, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να επιλέγει με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς εφαρμόζει εν μέρει τις δικαστικές αποφάσεις. Την ώρα που δίνει τα αναδρομικά στους δικαστικούς, συζητά τους τρόπους επιστροφής των χρημάτων που περικόπηκαν στους ενστόλους αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει την απόφαση για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Βασικός προβληματισμός είναι ότι πλέον οι δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο και σε άλλες ομάδες εργαζομένων να ζητήσουν την αποκατάσταση των αμοιβών και των συντάξεων τους που περικόπηκαν...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: