14.7.14

Σήμερα η απόφαση για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο...

Αθώος ή ένοχος: Σήμερα η απόφαση για τον Βασίλη ΠαπαγεωργόπουλοΗ ώρα της κρίσης έφθασε για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο,καθώς σήμερα θα γίνει γνωστή η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις ευθύνες του πρώην δημάρχου και ...
των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του στην υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ύστερα από έξι μήνες και περισσότερες από 50 συνεδριάσεις  η πολύκροτη δίκη ολοκληρώνεται, σήμερα, το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της έδρας, Παναγιώτης Κατσιρούμπας, ύστερα από 15νθήμερη διάσκεψη, ανακοινώνει την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν: Με ισόβια δεσμά, ο πρώην διαχειριστής πληρωμών Παναγιώτης Σαξώνης, ο πρώην  γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Με κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, οι δυο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο εφετείο, τον περασμένο Ιανουάριο, τη ενοχή του παραδέχτηκε μόνο ο Π. Σαξώνης ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι  δήλωσαν αθώοι.  

Ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Δημήτρης Νάιντος, στην αγόρευση του, έβαλε στο «κάδρο»των ενόχων  τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια. «Ο πρώην δήμαρχος γνώριζε και κάλυπτε τον γενικό γραμματέα» είπε, ενώ πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από «άμεση» σε «απλή συνέργεια». Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, οι δύο κατηγορούμενοι θα σπάσουν την ισόβια κάθειρξη, καθώς ο νόμος τιμωρεί με πρόσκαιρες ποινές την απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.  

Το δίδυμο

Στη δευτεροβάθμια δίκη, οι συνήγοροι του πρώην δημάρχου προσπάθησαν να κρατήσουν αποστάσεις του εντολέα τους από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια.Η ταύτισή των δύο ανδρών, σχεδόν με την έναρξη της πολιτικής καριέρας του Β. Παπαγεωργόπουλου κατά πολλούς συνετέλεσε στην καταδίκη του «φτερωτού γιατρού» από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Παρά την ανακατάταξη  των δικηγόρων, με την προσθήκη των Αθηναίων ποινικολόγων Αλέξη Κούγια και Δημήτρη Τσοβόλα,  η υπερασπιστική γραμμή παρέμεινε κοινή.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι γνώριζαν την υπεξαίρεση και τον Π. Σαξώνη. Στην απολογία του, όμως, ο  Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κάλυψε τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και χαρακτήρισε άδικη και αντιφατική  την πρώτη απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια για την υπεξαίρεση. Ακόμη υποστήριξε ότι πρώην διαχειριστής πληρωμών έβαζε χέρι στο ταμείο  πριν το 1999,  που ανέλαβε ο ίδιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, ο Σαξώνης επανέλαβε ότι δεν ήταν μόνος στην υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι «τα  έπαιρναν» και οι συγκατηγορούμενοι του Β. Παπαγεωργόπουλος και Μ. Λεμούσιας.

Κατέθεσαν συνολικά 25 μάρτυρες, υπεράσπισης και κατηγορίας.Οι περισσότεροι, κυρίως υπάλληλοι του δήμου, εφοριακοί κ.α,  εξαίρεσαν τον πρώην δήμαρχο, τον πρώην γ. γραμματέα και τους δύο διευθυντές από την υπεξαίρεση επιρρίπτοντας ευθύνες  μόνο στον Π.Σαξώνη και στο «χαλαρό» σύστημα ελέγχου.

Κατηγορηματική όμως ήταν η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά που συνέταξε το επιβαρυντικό πόρισμα  και κατέθεσε, επί μέρες, στο δικαστήριο. Επέμεινε στην εμπλοκή και στις ευθύνες των 5 κατηγορουμένων και προσωπικά του πρώην δημάρχου.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ως συμμορία στην υπεξαίρεση ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και η πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου, που κατέθεσαν και στο εφετείο.Τη θέση του διαχώρισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν που εκτίμησε ότι δεν γνώριζε ο  Β. Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση.

Δια της απουσίας του έλαμψε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος κλήθηκε επανειλημμένως να καταθέσει αλλά δεν προσήλθε τελικά. Στο παρελθόν εργάστηκε, μαζί με τον Π. Σαξώνη στο δήμο αλλά και  στα νυχτερινά μαγαζιά που διατηρούσε ο τελευταίος και βρέθηκαν αρκετές φορές στο επίκεντρο της δίκης. Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας, μάλιστα ζήτησε να κληθούν, να καταθέσουν ως μάρτυρες και γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως οι Σάκης Ρουβάς, Δέσποινα Βανδή , Βασίλης Καράς κα που εργάστηκαν εκεί, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: