28.7.14

Σωσίβιο σε φρούδες ελπίδες...

Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα επίπλαστης σταθερότητας για να αναχαιτίσει το κλίμα διάλυσης που φέρνει η εκλογολογία

Με... φρούδες ελπίδες επιχειρεί να ανακόψει την αποδιάρθρωση της κυβέρνησης ο Αντ. Σαμαράς, καθώς το...
προεκλογικό κλίμα με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έχει παραλύσει την κυβέρνηση και απειλεί να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική στρατηγική.

Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι πως η κατάσταση αποδρομής της κυβέρνησης είναι μία λεπτή ισορροπία που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Έτσι, το μέτρο της αξιολόγησης και των απολύσεων στο Δημόσιο ήταν αρκετό, προκειμένου να ξεσπάσει ένας ακόμη σοβαρός εμφύλιος πόλεμος στο κυβερνητικό σχήμα. Η κρίση πήρε μεγάλες διαστάσεις και έτσι, Σαμαράς και Βενιζέλος ήρθαν πιο... κοντά και αποφάσισαν, στις διαδοχικές συσκέψεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα, να ανακόψουν την προϊούσα διάλυση της κυβέρνησης με κάθε τρόπο.

Ψεύτικες διαβεβαιώσεις

Κάπως έτσι, ο Αντ. Σαμαράς, στη δήλωσή του για την 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι "έχει στοιχεία" που δείχνουν ότι "η οικονομία θα πάει καλύτερα". Και λίγο αργότερα, προσπαθώντας να στεγανοποιήσει την Κ.Ο. της Ν.Δ. από τυχόν "ανταρσίες", είπε στους βουλευτές του πως "δεν θα γίνουν εκλογές" και πρόσθεσε ότι "φθάνουμε στους 180 βουλευτές" για την προεδρική εκλογή. Φυσικά, συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αγωνία τους για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών ετοιμάζεται για κάλπες και όχι για... παράταση της θητείας της κυβέρνησης.

Κυνηγώντας προαπαιτούμενα

Ωστόσο, με τη δήλωσή του αυτή, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να στείλει ένα διπλό μήνυμα: ένα προς τους δανειστές, συμμόρφωσης προς τας μνημονιακάς υποδείξεις, και ένα προς τους υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αποφεύγουν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των δανειστών. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, παραλίγο να συγκαλέσει προχθές έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, καθώς έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων από τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, του οποίου οι παραινέσεις προς τους υπουργούς είχαν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Τελικώς, κάλεσε στο Μαξίμου τους υπουργούς που έχουν "μνημονιακές" εκκρεμότητες και τους επισήμανε ότι "πρέπει όλα να έχουν τελειώσει μες στον Αύγουστο".

Εξ ου και από αύριο, αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα -εκτός από τη μείωση της επιχορήγησης στα κόμματα, η οποία πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει το άρθρο 72 του Συντάγματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι "τροϊκανοί". Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι αν οι "τροϊκανοί" βάλουν καλό βαθμό στην κυβέρνηση, τότε θα μπορούν να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις και να πετύχουν μια σύντομη επιθεώρηση από την τρόικα. Για να μπορέσουν στη συνέχεια να ισχυριστούν πως "τελείωσε το Μνημόνιο" και να ξετυλίξουν τον εκλογικό σχεδιασμό τους...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: