11.7.14

Πως θα πιάσουν τον 'Σήφη' τον κροκόδειλο...

Με μια φάκα και ένα κοτόπουλο θα πιάσουν τον Σήφη τον κροκόδειλο [βίντεο]ΒΙΝΤΕΟ...


Μετά από αυτοψία που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου, θα καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία της ειδικής παγίδας – κλουβί, στην οποία αναμένεται...
να μπει ο κροκόδειλος.

Μάλιστα υπάρχει πρόθεση ο κροκόδειλος να μην μεταφερθεί από την Κρήτη, αλλά να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Όπως, μάλιστα, αποφασίστηκε στην διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και υπό την γενική εποπτεία του ειδικού ερπετολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρου Λυμπεράκη, μόλις προσδιοριστεί ο χώρος, αυτός θα αποκλειστεί και θα απαγορευθεί η οποιαδήποτε προσέγγιση πολιτών, ούτως ώστε να επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες για να νιώθει ασφαλής ο κροκόδειλος.

Ακολούθως, αναμένεται να εγκατασταθεί το ειδικό κλουβί και να τοποθετηθούν τα αναγκαία, για την περίσταση, δολώματα, ενώ από εκεί και πέρα το μόνο που απαιτείται είναι η υπομονή και η συνεχής, διακριτική, παρακολούθηση.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να παγιδεύσουμε και να απομακρύνουμε τον κροκόδειλο από το Φράγμα Ποταμών», δήλωσε ο κ. Μαμαγκάκης.

Στη 1 το μεσημέρι η πρώτη προσπάθεια

Πρώτο μέλημα των ειδικών επιστημόνων είναι η εποπτεία του χώρου. Έτσι, στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μαζί με τον Πέτρο Λυμπεράκη, ομάδα επιστημόνων, αλλά και με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ θα μεταβούν στο σημείο προκειμένου να εποπτεύσουν τον χώρο.
«Αρχικά θα κάνουμε μία εποπτεία του χώρου για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», ανέφερε σχετικά ο κ. Μαμαγκάκης ενώ τόνισε πως αν δεν πετύχει η πρώτη προσπάθεια τότε θα επιστρέψουν Σάββατο για να την επαναλάβουν.

Ετοιμάζουν… φάκα με κοτόπουλο

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Λυμπεράκης, το μεσημέρι της Παρασκευής θα γίνει η εποπτεία του χώρου, ενώ επικρατέστερο σενάριο είναι να δημιουργήσουν μία μεγάλη φάκα.
«Μπορούμε να στήσουμε διάφορες παγίδες. Αυτό που σκεφτόμαστε αρχικά είναι να κάνουμε μία μεγάλη φάκα που θα βάλουμε το αντίστοιχο τυράκι για τον κροκόδειλο που μάλλον θα είναι ένα κοτόπουλο», επεσήμανε ο κ. Λυμπεράκης.

Συνεχίζουν να αναζητούν και δεύτερο κροκόδειλο

Παράλληλα, η ομάδα επιστημόνων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου κροκόδειλου στη λίμνη, με τον κύριο Μαμαγκάκη να επισημαίνει πως «εμείς είμαστε προετοιμασμένοι γι΄αυτό το ενδεχόμενο».

Ποιά θα είναι η τύχη του ζώου;

«Έχουμε έρθει σε επαφή με το Αττικό Πάρκο αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ, που ίσως είναι και η καλύτερη λύση. Θα πρέπει όμως πρώτα να τον εντοπίσουμε και να το πιάσουμε και στη συνέχεια θα συζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές η τύχη του», επεσήμανε ο κ. Λυμπεράκης, σχετικά με τα ερωτήματα που εγείρονται για το μέλλον του ερπετού μετά την παγίδευσή του.

Τραβάει τα… βλέμματα

Θέμα καθμερινής συζήτησης έχει γίνει ο κροκόδειλος, αφού στα καφενεία, τα καφέ, ακόμα και τα μπαρ της Κρήτης και της χώρας ολόκληρης, γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το πώς βρέθηκε στο Φράγμα Ποταμών αλλά και τί μέλλει γενέσθαι μετά την «αιχμαλωσία» του.

Μάλιστα, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και μεγάλων συνθετών όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έγραψε ένα σχετικό τραγούδι, ενώ οι Κρήτες δεν έχουν χάσει την ευκαιρία να γράψουν διάφορες μαντινάδες γι’ αυτόν.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον απ’ όλους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εδώ έρχεται συνεχώς κόσμος για να δει τον κροκόδειλο, τουρίστες και ντόπιοι. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής πλέον δεν φοβούνται καθώς έχουμε περιορίσει το χώρο κι έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης ενώ τόνισε ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι βγήκε μέχρι και ψηφοφορία στα socialmedia για το αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει ο κροκόδειλος από τη λίμνη.
Δείτε το βίντεο...

cretapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: