28.7.14

Μαύρο βλέπουν το μέλλον στην Ελλάδα οι νέοι...



Οι ανώτεροι τίτλοι σπουδών δεν αποτελούν πλέον την «άδεια εισόδου» για την επιθυμητή επαγγελματική θέση, εκτιμούν οι μαθητές. Αντίθετα, οι διασυνδέσεις και τα πολιτικά μέσα θεωρούνται «διαβατήριο» για...
την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων.

Σε δεύτερο στάδιο οι μαθητές εκτιμούν ότι μόνο οι πτυχιούχοι που μεταναστεύουν εκτός Ελλάδας έχουν πιθανότητες να τους ανοιχτούν επαγγελματικοί δρόμοι. Παράλληλα, το γεγονός ότι 140.000 επιστήμονες έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό διαψεύδει όσους επιχειρούν να συνδέσουν την καλπάζουσα ανεργία με την «ανεπάρκεια» των ελληνικών Πανεπιστημίων».

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει ότι μόνο το 4,5% των μαθητών πιστεύει ότι το πτυχία μπορεί να εξασφαλίσει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Αντίθετα οι «διασυνδέσεις» της οικογένειας, το «πολιτικό μέσο» και η «δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό» θεωρείται ότι αποτελούν το πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι μαθητές θεωρούν ότι οι παράγοντες που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι:

Το απολυτήριο- πτυχίο: 4,5%
Οι υψηλές επιδόσεις: 5,5%
Σπουδές σε Ιατρική, νομική
Πληροφορική, Πολυτεχνείο
ή οικονομικά: 10%
Η ικανότητα του πτυχιούχου: 8%
Η οικονομική άνεση της οικογένειας: 32%
Οι γνωριμίες-διασυνδέσεις-πολιτικό μέσο: 77%
Η δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό: 46%
Άλλο, δεν ξέρω/δεν απαντώ: 3,5%

(σημειώθηκαν μέχρι δύο απαντήσεις)

Στην ερώτηση όταν δύο νέοι διαθέτουν τον ίδιο τίτλο σπουδών ποιος πιστεύετε ότι θα τον αξιοποιήσει καλύτερα, οι φοιτητές που πήραν με΄ρος στην έρευνα απάντησαν:

Αυτός που έχει πετύχει καλύτερη βαθμολογία: 2%
Είναι ζήτημα τύχης: 5%
Αυτός που έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση: 19%
Αυτός που έχει διασυνδέσεις- πολιτικό μέσο: 36%
Αυτός που είναι πιο ικανός: 7,5%
Αυτός που έχει τη δυνατότητα
να μεταναστεύσει στο εξωτερικό: 29%
Άλλη απάντηση: 1,5%

"Εφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: