29.7.14

Συνετρίβη πολεμικό αεροσκάφος στη Βεγγάζη...

Συνετρίβη πολεμικό αεροσκάφος στη Βεγγάζη
Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε εμπλακεί σε μια μάχη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη σε έναν απόστρατο στρατηγό, εναντίον ισλαμιστών παραστρατιωτικών, συνετρίβη σήμερα στη Βεγγάζη, στην ...
ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα και μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής.
Ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του και είναι «σώος και ασφαλής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πτέραρχος Σαγκρ αλ Τζερούσι, ο «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων» του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν επρόκειτο για μια μηχανική βλάβη ή εάν το αεροσκάφος επλήγη» από αντιαεροπορικά πυρά, πρόσθεσε ο Τζερούσι.
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, το αεροσκάφος έπληττε θέσεις των ισλαμιστών λίγη ώρα πριν συντριβεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φάνηκε ένα αλεξίπτωτο να ανοίγει στον ουρανό πριν το μαχητικό συντριβεί.
Στη Βεγγάζη συνεχίζουν να μαίνονται μάχες μετά την έναρξη από τις ισλαμιστικές ομάδες μιας επίθεσης εναντίον μιας βάσης των ειδικών δυνάμεων του στρατού, κοντά στο κέντρο της πόλης.
Το «Συμβούλιο της Σούρα των Επαναστατών της Βεγγάζης», μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών, ανέλαβε την ευθύνη για τις πιο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον θέσεων και στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων και υποστήριξε ότι έχει καταλάβει ορισμένα εξ αυτών.
Η μονάδα αυτή των ειδικών δυνάμεων ήταν μια από τις ελάχιστες του τακτικού στρατού της Λιβύης, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ και θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις τους, χωρίς πάντως να τεθεί υπό τις διαταγές του.
Ο απόστρατος αυτός στρατηγός εξαπέλυσε την 16η Μαΐου μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον των «τρομοκρατικών» ομάδων στη Βεγγάζη. Ο Χάφταρ, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν πως αποπειράται ένα πραξικόπημα στη χώρα, διαθέτει την υποστήριξη πολλών μονάδων του τακτικού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.
Από την έναρξη των επιχειρήσεων των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χάφταρ, η Βεγγάζη έχει γίνει θέατρο σχεδόν καθημερινών εχθροπραξιών με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, περιλαμβανομένης της Άνσαρ Ασαρία, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: