14.7.14

Στην τελική ευθεία για τον Έλληνα Επίτροπο...


Εκτός κούρσας η Δαμανάκη...
Σαμαράς και Βενιζέλος καταλήγουν στην επιλογή τους. Εκτός κούρσας η Δαμανάκη, τα υπέρ και τα κατά Μπακογιάννη, Κούρκουλα, Χατζηδάκη και το πρόσωπο... έκπληξη.


Ζήτημα χρόνου είναι, πλέον, η...
επιλογή του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν καθώς η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη Σύνοδος Κορυφής όπου και θα επιλεγεί ο διάδοχος του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για την ηγεσία του Συμβουλίου σηματοδοτεί και την έναρξη της επίσημης συγκρότησης της νέας ομάδας.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να έχουν καταλήξει και στο πρόσωπο, χωρίς – μέχρι τώρα - να έχει υπάρξει διαρροή στον τύπο.

Αυτή που θέλει και δεν το κρύβει είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τρεις σχετικές συναντήσεις με τον Αντ. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κ. Καραμανλή (σ.σ. ζητώντας τη στήριξη του τελευταίου ώστε να επιτύχει τη θετική στάση των δύο πρώτων) χωρίς όμως να έχει λάβει θετική ή έστω οριστική απάντηση. Το «μαρτύριο της αναμονής» στο οποίο υποβάλλεται η πρώην Υπουργός έχει, φυσικά, και τις παρενέργειές του καθώς η ίδια εμφανίζεται, σε συνομιλητές της, ιδιαιτέρως επικριτική για τα κριτήρια που τελικά θα επικρατήσουν ως προς το πρόσωπο του επιτρόπου.

Ομολογουμένως, η κ. Μπακογιάννη έχει ένα μακρύ βιογραφικό που την καθιστά ισχυρή υποψήφια ενώ ποντάρει και στον κύκλο επαφών της στο εξωτερικό, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι το μόνον κριτήριο. Η ίδια μοιάζει να βάζει στην εξίσωση και τον παράγοντα της... εσωκομματικής ηρεμίας που μπορεί να προσφέρει στον Πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, η καχυποψία έως και... άρνηση μεταξύ των δύο πλευρών είναι και πάλι περισσότερο από ορατή.

Πιθανότητα για ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο, πέραν αυτού της θάλασσας, θα είχε η κ. Μαρία Δαμανάκη, αν φυσικά παρέμενε. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι ελάχιστες. Η ίδια κάνει ήδη τα σχέδια της επόμενης ημέρας, που την θέλουν να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, ακριβώς πάνω στον τομέα στον οποίο επικεντρώθηκε την τελευταία 5ετία ενώ κύριο μέλημά της, παρά το γεγονός ότι «παρεξηγήθηκε» το σχετικό γεύμα προς δημοσιογράφους που παρέθεσε, είναι να καταγράψει έναν καλό απολογισμό και όχι να πλασαριστεί εκ νέου ως υποψήφια.

Στοιχεία ανάλογα της υποψηφιότητας Μπακογιάννη έχει και αυτή του Κωστή Χατζηδάκη, καθώς διαθέτει ερείσματα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και γνώση του τρόπου λειτουργίας του. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, καθώς μεταξύ άλλων οι σχέσεις του με το Μαξίμου δεν είναι καλές.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα. Με θητεία στην Πολιτική Άνοιξη και, πλέον, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Κούρκουλας κέρδισε επαίνους για την οργάνωση και διαχείριση της Προεδρίας ενώ αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο εμπιστοσύνης και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις – όπως άλλωστε και οποιαδήποτε υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ – στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. Αντίστοιχες, αντιδράσεις προκαλεί και ένα ακόμη όνομα που «έπεσε» στη δημοσιογραφική αγορά, αυτό της κ. Νίκης Τζαβέλλα που έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ, ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ και ήταν υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του Μαϊου. Στην περίπτωσή της οι αντιδράσεις προέρχονται από τους «καραμανλικούς», οι οποίοι ουδέποτε είδαν με καλό μάτι την επιστροφή της στο κόμμα.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: