30.7.14

«Θα μείνουμε στην εμπόλεμη Γάζα όσο περισσότερο μπορούμε»...

«Θα μείνουμε στην εμπόλεμη Γάζα όσο περισσότερο μπορούμε» 

 

Κραυγή αγωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση

 - Δείτε φωτογραφίες από τις επεμβάσεις των Γιατρών...

Περισσότεροι από 1.200 άμαχοι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από την έναρξη των επιθέσεων στη Γάζα. Οι τραυματίες ξεπερνούν...
τους 7.000 και πολλοί από αυτούς καταλήγουν παρά τις ύστατες προσπάθειες των γιατρών να τους κρατήσουν στη ζωή.

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου

Το newsbeast.gr συνομίλησε με τον γιατρό και υπεύθυνο προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολο Βεΐζη, για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα αλλά και τη μάχη που δίνουν οι γιατροί για να θεραπεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους.

Ο κ. Βεΐζης, στη συνέντευξή του, αποκαλύπτει περιστατικά που έχουν σοκάρει τους γιατρούς και θυμάται τι είχε συμβεί κατά την παραμονή του εκεί.

- Πόσο καιρό εργάζονται στα παλαιστινιακά εδάφη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και τι παρέχουν;
«Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι ένα σημείο στον πλανήτη όπου η ανθρώπινη ψυχή τελεί υπό κατοχή φόβου ήδη από την παιδική της ηλικία. Άνθρωποι –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι- που δεν γνωρίζουν πώς είναι μια καθημερινότητα χωρίς βία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στα Κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1989. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βραχυχρόνια ψυχοθεραπεία, κοινωνική στήριξη και παραπομπή σε ιατρικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από τη βία και τις ένοπλες συρράξεις.



Σήμερα οι ομάδες μας ανταποκρίνονται στο νέο κύκλο βίας στη Γάζα, όπως ανταποκριθήκαμε και ξανά στο παρελθόν στα επείγοντα περιστατικά του 2009 (επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι”) και του 2012 (επιχείρηση "Αμυντικός Πυλώνας" )».

- Ποιες είναι οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα;
«Στη Γάζα βρισκόμαστε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας ειδικεύεται στη μετεγχειρητική φροντίδα (φροντίδα τραυμάτων και φυσιοθεραπεία) ιδίως για τους ασθενείς με εγκαύματα. Στο νοσοκομείο Νασέρ στην πόλη Χαν Γιουνίς, νότια της Γάζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν την εκπαίδευση ομάδων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και παρέχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για χειρουργικές επεμβάσεις στο χέρι.

Η νέα ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει έρθει για να υποστηρίξει το προσωπικό του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου γίνονται δεκτοί οι περισσότεροι από τους τραυματίες. To Αλ Σίφα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας με περίπου 250 κρεβάτια και 8 χειρουργεία. Οι χειρουργικές ομάδες κάνουν βάρδιες όλο το 24ωρο.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: