26.7.14

Για να πουληθεί η ΔΕΗ έχει πολλούς κάβους ακόμη...

 
Φοβήθηκαν να με απολύσουν, μήπως είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά. Και θα αποδεικνυόταν πως πράγματι είμαι εργαζόμενος, γι' αυτό και πήρα το χαρτί επίταξης, κι όχι τα ψέματα και τις αθλιότητες που...
έγραψαν
Μέσα από διαδρόμους δαιδαλώδεις, όσο και η 65άχρονη ιστορία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, εντοπίζουμε τελικά το γραφείο του Νίκου Φωτόπουλου, πρώην προέδρου στο πλέον ατσαλένιο σωματείο της χώρας, τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ενα λιτό γραφείο, με τις φωτογραφίες του Βελουχιώτη και του Τσε που του «δίνουν δύναμη», στο κεντρικό κτήριο της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη. Ο προσφάτως παραιτηθείς από τη ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος παραμένει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, καθώς και στην Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, περιμένει, λέει, την ερχόμενη εβδομάδα και τα υπόλοιπα πορτρέτα για το γραφείο του: Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Τρότσκι, Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δηλώνει μαρξιστής και αριστερός και με προσήλωση στο δημόσιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, προτείνει απεργία διαρκείας, καλεί τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να παραιτηθεί, κατακεραυνώνει το ΠΑΣΟΚ, τη δικομματική κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, επισημαίνει την ανάγκη παλλαϊκού μετώπου από τα κάτω, αναγνωρίζει ως μοναδική ελπίδα για τη χώρα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προπάντων φωνάζει δυνατά πως δεν φοβάται και δεν θα κάνει πίσω.
Το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο τον τελευταίο καιρό, για το οποίο αν μη τι άλλο φίλοι κι εχθροί αναγνωρίζουν το πάθος και τη μαχητικότητά του, μιλά στην «Ελευθεροτυπία» για όλους και για όλα.
- Η πιο «δική μας» δημόσια επιχείρηση, που έβαλε σε τροχό ανάπτυξης τη χώρα κι έδωσε φτηνό ρεύμα στον κόσμο, με όλα τα λάθη της βεβαίως, περνά σε χέρια ιδιωτών. Πώς χάθηκε αυτή η υπόθεση;
«Δεν έχει χαθεί τίποτε. Μπορεί το νομοσχέδιο να ψηφίστηκε, αλλά για να πουληθεί η ΔΕΗ θα περάσει πολλούς κάβους ακόμη. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει καιρό, και κάθε φορά θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Επειτα, είμαι σίγουρος ότι δεν θα προλάβουν, λόγω πολιτικών εξελίξεων, και τα σχέδιά τους θα μείνουν στα χαρτιά».
- Μιλάτε για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
«Πιστεύω πως σύντομα ο λαός μας θα φέρει στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, που για μένα είναι έτσι κι αλλιώς η μοναδική ελπίδα για να γλιτώσουμε από αυτή τη βάρβαρη, αντεργατική, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική».
- Πώς θα θέλατε τη ΔΕΗ; Λαϊκό μονοπώλιο; Ηδη υπάρχουν ιδιώτες, προ της εκποίησης.
«Ονειρεύομαι μια ΔΕΗ πραγματικά δημόσια, κι όχι υπηρέτρια των ιδιωτών που τη μετέτρεψαν. Δημόσια θα πει να δουλεύει για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Οταν κόβει το ρεύμα σε πάνω από 320.000 ανθρώπους και δεν τολμά να το κάνει σε μεγαλοσχήμονες που χρωστάνε εκατομμύρια, τι δημόσια είναι; Αν θέλει η κυβέρνηση να επιχορηγεί τους επιχειρηματίες, να βρει άλλον τρόπο, όχι σε βάρος των φτωχών και των άνεργων. Και μην ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις την ελληνική βιομηχανία είναι να γυρίσεις πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις που έκλεψες, για να τονωθεί η αγορά και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: