29.7.14

Σωρός ερειπίων...

Palestinians stand by the rubble of the home of Hamas Gaza leader Ismail Haniyeh in Gaza City
Τραγωδία δίχως τέλος στη Γάζα (ΦΩΤΟ)...
Εκατόν πενήντα στόχους έπληξε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα, μετά την άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποδεχτεί την πρόταση εκεχειρίας του ΟΗΕ. Πάνω από 1.100 είναι πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι και...
53 οι Ισραηλινοί στρατιώτες.
Ορισμένες πηγές από τη Λωρίδα κάνουν λόγο για 60 νεκρούς, ενώ μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, άλλες 20 κατοικίες, δύο τζαμιά, το κτίριο που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό και το ραδιόφωνο «Αλ Ακτσα», καθώς και απεσταλμένους άλλων αραβικών μέσων ενημέρωσης, το λιμάνι της Γάζας, αλλά και ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύει με ρεύμα τη Λωρίδα.



«Το σπίτι μου δεν ήταν πιο πολύτιμο από αυτά των άλλων» είπε ο Χανίγε και σε μήνυμά του στο Ίντερνετ δήλωσε ότι «η καταστροφή αυτή δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση» της οργάνωσης, ενώ υποσχέθηκε να «συνεχιστεί η αντίσταση» μέχρι να κερδίσουν οι Παλαιστίνιοι την ελευθερία τους.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι πέντε στρατιώτες του σκοτώθηκαν χθες (Δευτέρα) σε επίθεση ενόπλων που πέρασαν στο Ισραήλ μέσα από τούνελ στην κοινότητα Ναχάλ Οζ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και άλλοι πέντε σε διάφορα άλλα σημεία συγκρούσεων. Συνολικά πλέον ο ισραηλινός στρατός μετρά 53 απώλειες.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι που έχουν αναζητήσει προστασία στα 82 καταφύγιά του ανέρχονται σε 182.604.

Palestinian children gather outside a United Nations-run school in the northern Gaza Strip
Οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (Reuters)

Σε δηλώσεις του χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποστρατικοποίηση των παλαιστινιακών εδαφών που ελέγχονται από τη Χαμάς και τους συμμάχους της.
«Δεν θα σταματήσουμε την επιχείρηση», είπε , «χωρίς να έχουν καταστραφεί τα τούνελ που έχουν κατασκευαστεί με μοναδικό σκοπό να καταστρέψουν τους πολίτες μας και να σκοτώσουν τα παιδιά μας… Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρόχρονη επιχείρηση, θα συνεχίσουμε τη δράση μας με ισχύ και σύνεση μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας».
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Ma’ariv», με τη σκληρή στάση του Νετανιάχου φαίνεται να συμφωνεί το 86,5% των Ισραηλινών.

A Palestinian firefighter works during efforts to extinguish a fire at Gaza's main power plant, which witnesses said was hit in Israeli shelling, in the central Gaza Strip
(Ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στις φλόγες (Reuters)

Η νέα έκρηξη της βίας έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας, βουλιάζει κάθε ελπίδα για επίτευξη εκεχειρίας, παρά τις διεθνείς πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να βάλει φρένο στους βομβαρδισμούς.
Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να φτάσει στα 1,8 εκατ. των Παλαιστινίων της Γάζας η ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη συμφωνία που θα δώσει τέλος στις εχθροπραξίες.
Αλλά οι θέσεις των δυο πλευρών δεν συγκλίνουν, με το Ισραήλ να θέτει ως προτεραιότητα τον αφοπλισμό της Χαμάς και την παλαιστινιακή οργάνωση να προβάλλει ως προαπαιτούμενο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Palestinians remove the body of a boy in Khan Younis in the southern Gaza Strip
Για 60 νεκρούς από χθες βράδυ κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι (Reuters)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αποδοκίμασε με έντονο τρόπο αυτό που χαρακτήρισε «έλλειψη πολιτικής βούλησης» από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ η συνεχής αιματηρή κλιμάκωση της κρίσης έχει επιδεινώσει τις σχέσεις των Ισραηλινών με τον Λευκό Οίκο προκαλώντας επιπλοκές και στην προεκλογική εκστρατεία των δημοκρατικών, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για την αναπλήρωση εδρών στο Κογκρέσο.
Όπως σχολιάζει το Associated Press, τα μέλη του Κογκρέσου διαγκωνίζονται ποιος θα πρωτοδείξει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, με τους Ρεπουμπλικανούς να πιέζουν τον Μπαράκ Ομπάμα να θέτει εμπόδια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ.

Palestinian rescue workers search for victims as people gather atop the remains of a house in Khan Younis in the southern Gaza Strip
Δεκάδες σπίτια και τζαμιά επλήγησαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς (Reuters)

Πολλοί μάλιστα, με πρώτο και καλύτερο τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ, επικρίνουν τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει η βία στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει η Ουάσινγκτον να είναι απλός παρατηρητής, αλλά να δείξει ότι παραμένει «δυνατός εταίρος και έμπιστος σύμμαχος» του Ισραήλ.
Αυτή την εβδομάδα το Κογκρέσο καλείται να συζητήσει τη χορήγηση 225 εκατ. δολαρίων που έχει ζητήσει εκτάκτως το Ισραήλ για να ενισχύσει επειγόντως το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ύστερα από ελλείψεις που έχει σε «ανταλλακτικά».


efsyn.gr

τιτλος από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: