24.7.14

"Μιλάνε" τα μαύρα κουτιά...

Φως στην τραγωδία της ανατολικής Ουκρανίας με την κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing αναμένεται να ρίξει ο έλεγχος των μαύρων κουτιών.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας που ...
από χθες τέθηκε επικεφαλής των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας ανακοίνωσε ότι τα μαύρα κουτιά δεν έχουν «πειραχτεί» από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η έρευνα και η εξέταση των μαύρων κουτιών καθώς και τα αποτελέσματά τους θα πάρουν πολύ χρόνο σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, σύμφωνα με τους ίδιους, πως «ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (σ.σ. το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά) έχει μεν υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση».


Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε εξάλλου ότι η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει σήμερα.

Αποκάλυψη σοκ

Την ίδια ώρα αμηχανία προκαλεί η αποκάλυψη ενός εκ των επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών, του Αλεξάντερ Κοντακόβσκι, διοικητή της Ταξιαρχίας Βοστόκ, ο οποίος παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι οι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους το σύστημα πυραύλων Μπουκ (ή SA-11) που σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών είναι αυτό που κατέρριψε το Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Ωστόσο ο Κοντακόβσκι κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προκάλεσε την ρίψη των πυραύλων που έπληξαν το αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είχε επίτηδες εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, καθώς γνώριζε ότι οι πύραυλοι βρίσκονταν εκεί.

Στην Ολλανδία οι σοροί

Χθες η Ολλανδία υποδέχτηκε τους νεκρούς της που έφθασαν στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν.

Σε βαρύ κλίμα και υπό τους πένθιμους ήχους από τις καμπάνες των εκκλησιών η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, ο πρωθυπουργός τη χώρας Μάρκ Ρούτε αλλά και συγγενείς των θυμάτων παρακολούθησαν την άφιξη των δυο στρατιωτιικών αεροσκαφών που μετέφεραν τις σορούς.




Τα λείψανα των θυμάτων της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, 193 εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, θα φθάσουν τμηματικά τις επόμενες ημέρες στην στρατιωτική βάση του Χίλβερσουμ, στην Ολλανδία.

Θα ακολουθήσει προσπάθεια αναγνώρισης των σορών, διαδικασία η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Λευκή πορεία στο Άμστερνταμ

Χιλιάδες άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων ήταν ντυμένοι στα λευκά, συμμετείχαν χθες το βράδυ στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους του Άμστερνταμ στη μνήμη των 298 θυμάτων της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines, —ανάμεσα στα οποία ήταν 193 Ολλανδοί— που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νταμ και περίπου στις 20:15 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας) πραγματοποίησαν πορεία μερικών χιλιομέτρων για να καταλήξουν μία ώρα αργότερα στη ίδια κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ, όπου άφησαν να πετάξουν στον ουρανό πολλές εκατοντάδες λευκά μπαλόνια.



«Είναι σημαντικό να συγκεντρωνόμαστε, να δείχνουμε ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των φίλων», δήλωσε ο Λεόν, 35 ετών που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι. «Και είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να φορά λευκά, το χρώμα της ελπίδας, αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε το μέλλον», πρόσθεσε.

«Είναι απίστευτο ότι το 2014 ένα πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται από έναν πύραυλο, ελπίζω πραγματικά ότι θα χυθεί φως στα γεγονότα», είπε από την πλευρά του ο Τιμ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: