12.7.14

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις...

forologikes-diloseis-slider
Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, 14 Ιουλίου, εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία που όρισε το υπουργείο Οικονομικών μετά την παράταση που δόθηκε.
Όπως...
προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη έχει υποβληθεί το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων (περίπου 5,25 εκατ.) και απομένουν ακόμα περίπου 500.000 δηλώσεις.

Το διάστημα έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θεωρείται επαρκές για την υποβολή των υπολοίπων δηλώσεων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Taxis λόγω του όγκου των δηλώσεων. Ηδη περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται αποθηκευμένες στο σύστημα και με ένα «κλικ» μπορούν να υποβληθούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για νέα παράταση της προθεσμίας, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια. Στις 30 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου (οι επόμενες δύο είναι τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

 Οσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης επισύρει πρόστιμα και προσαυξήσεις σύμφωνα με τον νόμο. Από τις 5.105.388 φορολογικές δηλώσεις που έχει εκκαθαρίσει το σύστημα, οι 2.163.828 ή το 42,38% του συνόλου είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε φόρο 2,95 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά φορολογούμενο ανέρχεται στα 1.365 ευρώ.

Πιστωτικές είναι 1.046.965 δηλώσεις, ήτοι το 20,51% του συνόλου. Η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο ανέρχεται σε 255 ευρώ. Οι μηδενικές ανέρχονται σε 1.894.595 ή στο 37,11% του συνόλου των εκκαθαρισμένων Ε1.

Ο μέσος φόρος για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά πρόκειται να αυξηθεί ελαφρώς, καθώς οι δηλώσεις που μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν στο σύνολό τους χρεωστικές, με αυξημένο μάλιστα φόρο.

Μέσα σ’ ένα 24ωρο, 67.182 φορολογούμενοι που υπέβαλαν δηλώσεις, καλούνται να πληρώσουν 136 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσο φόρο άνω των 2.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων (14 Οκτωβρίου ) λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: