14.7.14

Δάνεια του Αλαφούζου "καίνε" τις τράπεζες...

 

parapolitika.gr

Ενα από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες έχει να κάνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί στο αφεντικό του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο -και πιο συγκεκριμένα με...
τις εγγυήσεις που εκείνος έχει παράσχει. Ειδικότερα, πολλοί θεωρούν ότι οι εν λόγω εγγυήσεις δεν είναι και οι πιο ασφαλείς. Πέραν τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν τα προβλήματα που είχαν προκληθεί κατά το παρελθόν στις σχέσεις του κ. Αλαφούζου με τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή οι ελεγκτές έχουν κάνει focus στον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν χορηγήσει δάνεια στο αφεντικό του ΣΚΑΪ. Επειδή ο κ. Αλαφούζος βρίσκεται σε φάση που διεκδικεί εκ νέου δανεισμό, πολλοί υποστηρίζουν ότι, πέραν των στελεχών που θα κληθούν να δώσουν το «ΟΚ», θα πρέπει να υπάρξει και ενημέρωση στην BlackRock, τόσο για τον τρόπο που δόθηκαν τα παλιά δάνεια στον ΣΚΑΪ όσο και για τα νέα και τις εγγυήσεις που βάζει ο κ. Αλαφούζος.

Στο μεταξύ, υψηλές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, μεγαλύτερες από το κεφάλαιο κίνησης, παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ. Ο ελεγκτής στην ετήσια έκθεση για τη χρήση του 2013 της εταιρείας που ελέγχει τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ επισημαίνει τα σοβαρά ζητήματα της οικονομικής λειτουργίας τόσο της ίδιας όσο και των θυγατρικών της. Η Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις είναι η μητρική του ΣΚΑΪ, η οποία ελέγχει με τη σειρά της τον τηλεοπτικό σταθμό (Ειδήσεις Ντοτ Κομ), τον Μελωδία (Μελωδία Α.Ε.), τον RED (Μουσικές και Ραδιοφωνικές) και την υποστηρικτική εταιρεία της τηλεόρασης (TV Pedia).

Στα ψιλά γράμματα του ισολογισμού λοιπόν για τη χρήση του 2013, ο ελεγκτής επισημαίνει δύο κεντρικής σημασίας ζητήματα για το μέλλον της εταιρείας και των θυγατρικών της: «Το θέμα της έμφασης στην έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή αναφέρεται στο γεγονός πως οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας εμφανίζονται μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό, ενώ για ορισμένες εταιρείες του ομίλου το θέμα έμφασης αναφέρεται στο γεγονός εφαρμογής των διατάξεων των Αρθρων 47 και 48 του Κωδ. Ν. 2190/1920 και λόγω αρνητικών κεφαλαίων κίνησης». Με άλλα λόγια, ορισμένες από τις θυγατρικές του ομίλου κινδυνεύουν με πτώχευση, ενώ η μητρική χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης για να καλύψει τις ανάγκες της στο κοντινό μέλλον. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της για το 2013 ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ, οι λοιπές βραχυπρόθεσμες σε 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 14,4 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου ανήλθε σε 86,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου είναι της τάξης των 29 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος των 23 εκατ. ευρώ.

ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ

Η μητρική εταιρεία του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, παρά το εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων από το 2010, παραμένει ζημιογόνος. Οι ζημίες της μειώθηκαν μόλις κατά περίπου 400.000. ευρώ σε σχέση με το 2012 και για τη χρήση του 2013 ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε στα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αρνητική για την εταιρεία εξέλιξη είναι η ταυτόχρονη σημαντική μείωση της ακροαματικότητας, με υποχώρηση στο 7,8%, γεγονός που, όπως εκτιμάται, θα συμπιέσει και άλλο τα έσοδα. Ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 31 εκατ. ευρώ και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το 2012, ενώ παρουσίασε και κερδοφορία 61.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: