19.7.14

Τους αυτονομιστές «δείχνουν» οι ΗΠΑ ...


Ρωσικό «δάκτυλο» στην κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών «βλέπουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι αυτονομιστές να έχουν...
τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία για την χρήση των εξελιγμένων όπλων που έχουν στην κατοχή τους.

Την ίδια ώρα, σύγχυση προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την τύχη των μαύρων κουτιών του Boeing, τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι αυτονομιστές έκαναν γνωστό ότι εντόπισαν το μαύρο κουτί και ότι πρόκειται να το στείλουν στη Μόσχα, γεγονός το οποίο αύξησε τους φόβους για συγκάλυψη. Από την άλλη, η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι βρήκε δύο μαύρα κουτιά στο σημείο της τραγωδίας.

Διεθνής έρευνα για την τραγωδία

Στο σημείο της συντριβής μετέβησαν περίπου 30 παρατηρητές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Και ενώ οι αυτονομιστές είχαν ανακοινώσει ότι θα τους επιτρέψουν την πρόσβαση στα συντρίμμια του Boeing, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας, οι ίδιοι οι παρατηρητές ανέφεραν ότι οι φιλορώσοι αντάρτες τους υποδέχτηκαν με προειδοποιητική βολή. Μάλιστα, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η πρόσβαση που τους επέτρεψαν στο σημείο της τραγωδίας ήταν περιορισμένη.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την κατάρριψη

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να τοποθετηθεί για την πτώση του αεροσκάφους αλλά και την ουκρανική κρίση, έκανε λόγο για φρικτή τραγωδία και «έδειξε» τους αυτονομιστές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος ο οποίος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές.

Αλληλοκατηγορίες πάνω από τα συντρίμμια

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις συνέβη προς το παρόν. Αυτό που ξέρουμε ωστόσο είναι ότι έχουμε γίνει μάρτυρες μίας κλιμάκωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ομπάμα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπήρξαν αλληλοκατηγορίες σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας. Η πρέσβης των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ απαίτησε από τη Ρωσία να «σταματήσει αυτό τον πόλεμο» και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποκλείσουν την τεχνική βοήθεια των Ρώσων στους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. «Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Με μεγάλη ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Είναι φοβερό, μια τραγωδία», υπογράμμισε.

Η Malaysian Airlines έδωσε στη δημοσιότητα μία ανανεωμένη λίστα με τις εθνικότητες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας:

Ολλανδία: 189
Μαλαισία: 44
Αυστραλία: 27
Ινδονησία: 12
Βρετανία: 9
Γερμανία: 4
Βέλγιο: 4
Φιλιππίνες: 3
Καναδάς: 1
Νέα Ζηλανδία: 1

Χθες το βράδυ, η Interpol ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει εντός των επόμενων 48 ωρών μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή. Σε ανακοίνωσή της η διεθνής αστυνομία που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας ανέφερε ότι «κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών» είναι έτοιμη να στείλει στην περιοχή μια ομάδα της αποτελούμενη από ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: